Ілюстрація REUTERS

Державне агентство з питань енергоефективності та енергозбереження пропонує підвищити тариф для населення на вивезення сміття у 2-2,6 разу з метою запуску в Україні галузі з переробки відходів, повідомив очільник відомства Сергій Савчук під час круглого столу в Українському союзі промисловців і підприємців.

Читайте такожВ Україні відсутня належна система утилізації небезпечних відходів - Мінекології

За його словами, зараз перевізникам сміття вигідно везти відходи на полігони, а не на переробні заводи через низький податок на захоронення, при цьому, якщо підвищити цей податок до 100 грн за тонну, що призведе до зростання кінцевого тарифу до 440 грн за тонну, перевізнику стане вигідно везти сміття на переробні заводи.

Відео дня

«На сьогодні на одну сім'ю вартість послуги з вивезення твердих побутових відходів становить 31 грн (на місяць - УНІАН), з них 20 грн - це перевезення і 10 грн - захоронення. Якщо ми хочемо підвищити вартість до 440 грн за тонну, то потенційне збільшення для домогосподарств становтиме з 31 грн до 65 грн ... Для когось, можливо, це великі гроші, а для когось - невеликі. Давайте поміркуємо, як ми тут зможемо захистити населення, тим більше, що вивезення сміття потрапляє під субсидію, але при цьому ми вирішуємо проблему зі сміттям для міста, де працюватиме рентабельний завод», - сказав Савчук.

За його словами, сьогодні середня вартість послуги з вивезення твердих побутових відходів в Україні становить 333 грн за тонну, з них 112 грн йдуть на захоронення на полігонах.

«Для того, щоб окупити інвестиційні та операційні витрати заводу з переробки, і щоб було шість років окупності, то одна тонна перевезення і переробки відходів має зрости до 440 грн за тонну. Я не кажу, що так буде, але ми зараз маємо про це говорити і вирішити, хто за це заплатить: може муніципалітети візьмуть на себе зобов'язання у вигляді співфінансування або у вигляді дотацій, чи це потрапить під субсидії, чи люди за це заплатять», - зазначив очільник Держенергоефективності.

«Сьогодні вигідно вести відходи на полігони, оскільки на полігоні найнижчий податок. Зараз за тонну сплачується 5 грн податку, наше завдання - його підняти хоча б до якихось мінімальних європейських норм (100 грн — УНІАН), і тоді перевізник буде зацікавлений везти (відходи - УНІАН) на переробний завод», - додав Савчук.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Кабінет міністрів України схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року.

За словами міністра екології Остапа Семерака, наступним кроком стане підготовка національного і регіональних планів реалізації стратегії. Після прийняття стратегії Мінекології запропонує на розгляд парламенту секторальні законопроекти за видами відходів.

Стратегія передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізацію загального обсягу відходів, що підлягають захороненню, з 50% до 35%.

При поводженні з побутовими відходами пропонується запровадити роздільне збирання, визначити оптимальні райони для розміщення регіональних сміттєперевантажувальних станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів, для чого потрібне будівництво такої мережі за гроші місцевого самоврядування.

Для промислових відходів будуть створені фонди, операторами яких стануть облдержадміністрації, а наповнювачами - підприємства, які не мають екологічно безпечних технологій утилізації.

На початку червня 2017 року повідомлялося, що стратегія поводження з твердими побутовими відходами передбачає зростання тарифу на послуги з поводження зі сміттям протягом 13 років у 4-6 разів порівняно з діючими ставками (15 грн на людину).