Ілюстративне зображення / фото УНІАН

В Україні через прогалини в законодавстві відсутня належна система утилізації небезпечних відходів.

Про це повідомив під час зустрічі з Європейською Бізнес Асоціацією міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«На жаль, в Україні немає або майже немає належного поводження (з небезпечними відходами - УНІАН). Це відноситься до хімікатів, до фармацевтичної промисловості та іншого», - сказав Семерак.

Відео дня

За його словами, така ситуація виникла через мораторій, що забороняє проводити перевірки, в тому числі 200 ліцензіатів на ринку України, які утилізують небезпечні відходи. Тому на ринку з'явилися компанії, які декларують можливість утилізації відходів, пропонують низькі ціни за свої послуги, виграють тендери, але відходи не утилізують.

Читайте такожУ Києві з'являться контейнери для батарейок, енергозбережних ламп і ртутних термометрів

«Неможливо вийти на ринок і конкурувати з фейками. Яскравий приклад - лист Львівської міськради про те, що завод з утилізації ртутних ламп не витримує конкуренції на системі Prozorro і програє всі тендери, тому що виграють ліцензіати, які ставлять ціну нижче за собівартість», - зазначив міністр.

Він повідомив, що ця проблема має бути вирішена в законі «Про поводження з небезпечними відходами», який зараз розробляється.

«Чинне законодавство дає можливість такого безвідповідальному бізнесу існувати», - зазначив Семерак.

Згідно з його оцінкою, в секторі утилізації небезпечних відходів в обігу перебувають десятки мільярдів гривень, які ніде не враховуються і з яких не сплачуються податки.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада 2017 року Кабінет міністрів України схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року.

За словами Семерака, наступним кроком стане підготовка національного і регіональних планів реалізації стратегії. Після прийняття стратегії Мінекології запропонує на розгляд парламенту секторальні законопроекти за видами відходів, в тому числі закон про поводження з небезпечними відходами.

Стратегія передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізацію загального обсягу відходів, що підлягають захороненню, з 50% до 35%.

При поводженні з побутовими відходами пропонується впровадити роздільне збирання, визначити оптимальні райони для розміщення регіональних сміттєперевантажувальних станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів, для чого потрібне будівництво такої мережі за гроші місцевого самоврядування.

Для промислових відходів будуть створені фонди, операторами яких стануть облдержадміністрації, а наповнювачами - підприємства, які не мають екологічно безпечних технологій утилізації.