У травні 2016 року під час гасіння пожежі на сміттєзвалищі загинуло троє рятувальників / фото УНІАН

Державна екологічна інспекція у Львівській області не змогла перевірити стан виконання Львівським комунальним підприємством «Збиранка» приписів щодо усунення порушень вимог природоохоронного законодавства, які були надані підприємству під час перевірок, проведених Інспекцією у 2016 та 2017 роках.

Читайте такожСуд визнав померлим еколога, який зник під час пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі

Як йдеться в повідомленні на офіційному сайті відомства, керівник підприємства не допустив державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища Львівської області до проведення позапланової перевірки, мотивуючи таке рішення відсутністю інформації про проведення перевірок на офіційному сайті Інспекції.

Відео дня

У інспекції зазначили, що відповідно до ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», органи державного нагляду публікують на свої офіційних веб-сайтах річні плани здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) на відповідний плановий період.

«Позапланові перевірки проводяться у порядку та з підстав, визначеними статтею 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Відповідно до п. 8 ст. 7 зазначеного Закону, припис – обов'язкова для виконання у визначені строки письмова вимога посадової особи органу державного нагляду (контролю) суб'єкту господарювання щодо усунення порушень вимог законодавства. Невиконання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виявлених під час здійснення заходу державного нагляду (контролю), тягне за собою застосування до суб'єкта господарювання штрафних санкцій у порядку, встановленому законом», – йдеться у повідомленні.

Держінспектори склали акт про недопущення на об’єкт для проведення перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства, в телефонному режимі на місце події викликали працівників національної поліції.

«Про ситуацію, що склалася, Інспекція повідомила Львівську міську раду, Прокуратуру Львівської області та УСБУ у Львівській області», – додали у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, 30 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі спалахнула масштабна пожежа. Після завершення гасіння під час збору пожежно-технічного обладнання стався зсув сміття, під який потрапили троє рятувальників і еколог Львівського комунального підприємства "Збиранка". 31 травня трьох рятувальників знайшли мертвими.

У серпні того ж року львівська прокуратура завершила перший етап розслідування загибелі людей на сміттєзвалищі. Посадовим особам комунального підприємства "Збиранка" було оголошено підозру в службовій недбалості, що призвела до загибелі людей.