Іюстрація / REUTERS

Європейський Союз не підтримує впровадження в Україні «зеленого» тарифу для стимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії, повідомив менеджер сектору навколишнього середовища Представництва ЄС в Україні Жан Франсуа Море в ході круглого столу на тему: «Шлях України до європейського управління відходами. Чи потрібен Україні «зелений тариф».

«ЄС не підтримує «зелені» тарифи на спалювання відходів, тому що філософія поводження з відходами в ЄС і в світі базується на так званій піраміді: по-перше, необхідно уникати створення відходів, друге - переробка і повторне використання, а вже в останню чергу - утилізація. Звичайно, краще утилізувати відходи, ніж не утилізувати, але застосування «зелених» тарифів вплине контрпродуктивно на досягнення наших екологічних цілей. Спалювання відходів не належить до відновлюваної енергетики, для якої застосовуються «зелені» тарифи», - сказав він.

Читайте такожГроші не пахнуть: Чи зможе Україна отримувати прибутки зі сміття

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада Кабінет міністрів України схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року. За словами міністра екології Остапа Семерака, наступним кроком стане підготовка національного і регіональних планів реалізації стратегії. Після прийняття стратегії Мінекології запропонує на розгляд парламенту секторальні законопроекти за видами відходів.

Стратегія передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізацію загального обсягу відходів, що підлягають захороненню, з 50% до 35%. При поводженні з побутовими відходами пропонується впровадити роздільне збирання, визначити оптимальні райони для розміщення регіональних сміттєперевантажувальних станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів, для чого потрібне будівництво такої мережі за гроші місцевого самоврядування.

Для промислових відходів будуть створені фонди, операторами яких стануть облдержадміністрації, а наповнювачами - підприємства, які не мають екологічно безпечних технологій утилізації.