Про це у ефірі телеканала «Рада» заявив депутат фракції «Народний фронт» Павло Дзюблик.

«Скажімо відверто, це лобістський законопроект, на який я хотів би звернути увагу громадськості», - сказав член Комітету з питань екологічної політики.

«Законопроект 4835д, так званий «енергетичний закон», передбачає спалювання побутових відходів за «зеленим тарифом». З одного боку, нам потрібно вирішувати проблему із побутовими відходами, але згідно із цим законом, ми повинні спалювати побутові відходи, забруднюючи атмосферу, повітря. Ми беремо побутові відходи, спалюємо їх і платимо за це за «зеленим тарифом», який був спеціально введений на законодавчому рівні спеціально для того, щоб довести до норм екології», - пояснив депутат.

Відео дня

Нагадаємо, що законопроект передбачає внесення змін до Закону України «Про альтернативні джерела енергії» та запровадження зеленого тарифу для електричної енергії, виробленої від спалювання побутових відходів з 1 січня 2017 по 31 грудня 2019 на рівні коефіцієнта 3,0, з поступовим зниженням до 2,6 до 31 грудня 2029. Жодного економічного обґрунтування щодо впливу коефіцієнта на ціну електроенергії, а також на інші фактори економіки розробниками законопроекту не надано.

Нагадаємо, що 8 листопада 2017 р. Уряд України розглянув та схвалив «Національну стратегію управління відходами до 2030 року», яка запроваджує в Україні європейські принципи поводження із усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо. Стратегія була підготовлена робочою групою за участю українських профільних міністерств: Мінприроди, Мінекономрозвитку, Мінрегіону, експертів GIZ, ЄБРР та проекту Twinning.

Щодо поводження з побутовими відходами Стратегія передбачає запровадження роздільного збирання відходів. Очікується, що найближчим часом в Україні буде побудовано близько 800 нових потужностей з переробки вторинної сировини, утилізації та компостування біовідходів.