Наразі лише лише 3% побутових відходів йде на повторне використання / фото volynnews.com

Реалізація Національної стратегії поводження з відходами до 2030 року, яка передбачає збільшення переробки і вторинного використання сировини, дасть змогу здешевити сировинні ресурси в Україні та стимулювати економіку.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак на брифінгу в Києві.

Читайте такожМорська урна: в Британії створили пристрій для очищення морської води (відео)

Відео дня

«Стратегія має сприйматися як отримання додаткового ресурсу. Якщо ми хочемо зменшити обсяги використання природної сировини, яке є в Україні, з 90% до 70% - це означає здешевлення сировини, в тому числі - через вторинну переробку. Якщо ми говоримо про поховання відходів, то йдеться про зменшення з 50% до 35%. Якщо ми говоримо про тверді побутові відходи, то 95% з них їде на звалище. Лише 3% йде на повторне використання. Це ресурс, який втрачається, і він даватиме доход», - сказав Семерак.

У той же час міністр зазначив, що ефект від реалізації стратегії в плані поліпшення екологічної ситуації в Україні може мати неоціненний результат внаслідок поліпшення якості й тривалості життя громадян.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України на засіданні 8 листопада схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року, яка передбачає значне скорочення обсягу захоронення відходів та збільшення рівня їх переробки, а також роздільне збирання побутових відходів.

Стратегія, зокрема, передбачає створення фондів під керівництвом обласних адміністрацій, які наповнюватимуть підприємства, що не мають безпечних технологій утилізації. При цьому передбачається зниження рівня захоронення побутових відходів з 90% до 30% і мінімізація загального обсягу відходів, які підлягають захороненню, з 50% до 35%.