фото УНІАН

Національна стратегія з управління відходами передбачає до 2030 року скоротити кількість полігонів для захоронення відходів у 20 разів – з 6000 існуючих сьогодні до 300, повідомив начальник відділу поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами департаменту екологічної безпеки Мінекології Олександр Семенець в ході круглого столу на тему «Основні аспекти Національної стратегії управління побутовими відходами в Україні».

За його словами, стратегія базується на інноваційному для України принципі ієрархії поводження з відходами, в якому пріоритет віддається скороченню утворення відходів, їх роздільному збору та переробці. Захороненню або знищенню повинні підлягати лише ті відходи, які не підлягають переробці та повторному використанню.

«Знищення відходів буде останнім елементом у ієрархії відходів. Ми плануємо значно скоротити кількість полігонів (до 300 - УНІАН)... Тому буде зменшуватися відсоток відходів, які захороняються і збільшуватися відсоток відходів, які будуть перероблятися, – сказав Семенець. - Щодо переробки в довгостроковій перспективі (до 2030 року - УНІАН) необхідно досягти показника в 800 підприємств з переробки відходів і відповідне збільшення відсотка переробки хоча б до 20% з сьогоднішніх близько 3%».

Відео дня

Також він зазначив, що в стратегії велика роль відводиться європейському принципу розширеної відповідальності виробника, що дозволить за рахунок бізнесу (як імпортерів, так і виробників) фінансувати роздільне збирання ресурсоцінних відходів упаковки і направляти їх на переробку.

У свою чергу, директор департаменту екологічної безпеки Мінекології Сергій Лук'янчук повідомив, що стратегія буде розглянута на засіданні Кабінету міністрів України в середу, 8 листопада. Він також зазначив, що після її прийняття, Мінекології запропонує секторальні законопроекти за видами відходів, яких буде понад 5.

«Стратегія базується на трьох основних принципах: розширена відповідальність виробника, принцип економіки замкненого циклу і принцип ієрархії поводження з відходами. Стратегія передбачає розробку законодавства. Планується, що будуть прийматися окремі закони щодо окремих груп відходів», - повідомив Лук'янчук.

Як повідомляв УНІАН, Національна стратегія поводження з відходами та план її реалізації розробляла робоча група, до складу якої увійшли представники Мінекології, Мінекономіки, Мінрегіонбуду, а також експерти німецької федеральної компанії GIZ та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та ін.

Цей документ охоплює всі види відходів – тверді побутові, промислові, небезпечні, будівельні, сільськогосподарські, електричні та інші. Стратегія є основою для розробки регуляторної бази у сфері екології.