У середньому поліетиленовий пакет використовується 20-25 хвилин / фото УНІАН

В Одесі стартує пілотний для України проект з переробки поліетиленових пакетів для вторинного використання. Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив генеральний директор компанії «КІМС» Олександр Коган.

За його словами, в рамках проекту в пунктах прийому одягу компанії (вона об'єднує, зокрема, мережу хімчисток в Одесі) будуть розміщені спеціальні контейнери для прийому поліетиленових пакетів. Зібравши пакети, компанія своїми силами проведе їх сортування, а потім за власні кошти направить їх на утилізацію чи переробку, що виключає потрапляння пакетів у природне середовище.

«Із самого початку нашої роботи ми приділяємо увагу екологічності та безпеці виробничого процесу, використовуємо новітнє обладнання та хімічні речовини, які чинять мінімальний вплив на екологію. Нинішньої ініціативою ми хочемо зробити черговий внесок у захист і збереження екології нашої країни», - сказав Коган.

Відео дня

Менеджер українського відділення WWF (Всесвітнього фонду природи) Катерина Куракіна, яка також брала участь у заході, навела статистику, згідно з якою 300 млн тонн пластику щорічно викидається, і темп виробництва пластику зростає на 10% щорічно. Ще один цікавий факт: щохвилини 1 млн людей у світі щось загортають у пластиковий пакет або викидають одну пластикову пляшку.

Вона також повідомила, що кожен українець на рік виробляє 200-300 кг сміття, з якого 10%-12% - пластик і поліетилен.

«При цьому 95% сміття в Україні йде на звалища, багато з яких на сьогодні незаконні і не відповідають нормам і вимогам, через що пластик і поліетилен поширюється за межі звалищ і полігонів. Тому WWF вітає ініціативу компанії як перший крок до зниження забруднення екології в Україні», - сказала Куракіна.

Організатор школи сортування сміття в Одесі Олеся Крок закликала містян поміркувати про розумне споживання, займатися сортуванням сміття і не викидати поліетиленові пакети, а здавати їх на переробку.

«У середньому поліетиленовий пакет використовується 20-25 хвилин. Але після того, як ви його викинете, він буде розкладатися у природних умовах 100 років», - підкреслила вона.

Читайте такожУкраїна зараз не готова до роздільного збору сміття - Мінприроди

Зазначалося, що на сьогодні понад 40 країн світу заборонили або імпорт, виробництво, використання або продаж пластикових чи поліетиленових пакетів і упаковки, за винятком кількох галузей, таких як фармацевтика. У низці країн за використання поліетиленових пакетів передбачено штраф або навіть тюремний строк.

На завершення генеральний директор «КІМС» Олександр Коган повідомив, що після апробації в Одесі проект буде масштабований ще на 8 міст України, де є філії підприємства.

Він закликав українців взяти участь у тестуванні логістичної системи екологічного проекту зі збору та переробки поліетиленових пакетів, зазначивши, що компанія готова прийняти будь-які обсяги таких відходів. Він також закликав інших бізнесменів Одеси і України долучитися до їхньої ініціативи, і встановити у себе на фірмах контейнери зі збору пакетів для їх подальшої утилізації відповідно до екологічних норм.