volynnews.com

Уряд найближчими днями має розглянутити Національну стратегію управління відходами. Про це у коментарі УНІАН сказав голова БО «Ліга виробників харчових продуктів» Геннадій Кузнєцов, зазначивши, що те, який саме напрямок вирішення проблеми з відходами буде обраний, визначить, які саме законопроекти відповідатимуть стратегії.

Він нагадує, що урядовий комітет схвалив Національну стратегію управління відходами, яку Міністерство екології та природних ресурсів розробило разом із Міністерством регіонального розвитку, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Європейським банком реконструкції і розвитку, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit.

Кузнєцов наголошує, що така стратегія вкрай необхідна для України. За інформацією Мінприроди, з 5470 сміттєзвалищ, які є в Україні,  305 вже перевантажені, а 1646 не відповідають нормам екологічної безпеки. Майже всі полігони не відповідають європейським вимогам (Директиві Ради № 1999/31/ЄС від 26 квітня 1999 року «Про захоронення відходів»). Щороку утворюється  понад 27 тис. несанкціонованих сміттєзвалищ.

Відео дня

«Лише після того, як ми матимемо такий документ, парламент зможе підтримати відповідні законопроекти. Втім, нас непокоїть, який саме напрямок вирішення проблеми відходів буде визначений у Стратегії. Сьогодні є декілька бачень, як саме поводитися із відходами, які знайшли відображення у відповідних законопроектах. Так, законопроекти №4835, №4836 і №4837 що передбачають, зокрема, запровадження нового податку на відходи упаковки, які мають сплачувати виробниками товарів», - заявив Кузнєцов.

Він наголошує, що такий крок завдасть шкоди як бізнесу, так і споживачам, адже додатковий податок неодмінно відіб’ється на вартості продуктів, для яких використовується упаковка й тара. А це, зокрема, і так звані соціальні товари.

«Більш того, сплативши додатковий податок, у виробника вже не буде стимулу опікуватися подальшою долею пластикових пляшок, картонних упаковок тощо. За задумом, отримані від податку кошти мають освоїти компанії, які утилізуватимуть відходи. Та, на нашу думку, у такому випадку залишиться ризик, що частина буде утилізована фіктивно. У той час як виробники зацікавлені у тому, аби таки переробити відходи і використати їх для нової та тари та упаковок», - заявив голова БО «Ліга виробників харчових продуктів».

Він нагадує, що існує пропозиція використовувати відходи у якості палива, і на розгляд парламенту подано законопроект 4835-д щодо стимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії.

Проте, на думку Кузнєцова, це може завдати значної шкоди довкіллю та здоров’ю громадян (онкологічні захворювання, астма тощо).

«Під час спалювання виділяється вуглекислий газ і викиди, які містять оксиди азоту, сірки, соляну кислоту, різні токсичні речовини. Значна ж кількість побутових відходів – полімерні матеріали, придатні для вторинного використання», - наголосив він.

Кузнєцов переконаний, що саме впровадження ефективної системи роздільного збору відходів для виділення з нього вторинної сировини для переробної промисловості є найкращим варіантом вирішення проблеми.

Він пояснює, що це передбачено у законопроекті №4028 «Про упаковку та відходи упаковки».

«На виробників покладають відповідальність за роздільний збір відходів, їх переробку та утилізацію. Таку систему схвалює Американська торгова палата в Україні, Європейська бізнес-асоціація та інші. Більш того, вже з 1 січня наступного року Україна забов’язана сортувати побутове сміття, як це передбачає Закон України «Про відходи», у відповідності двом Директивам ЄС – 1999/31/EC та 2008/98/EC, які врегульовують поводження із сміттям у країнах Європи. Ми просимо врахувати це у Національній стратегії поводження з відходами. Обравши такий напрямок, ми не лише зменшимо обсяги відходів на території України і шкідливий вплив для довкілля, але й мінімізуємо фінансовий тиск на населення, і підвищимо відповідальність бізнесу за збір і переробку відходів упаковки, в якій він постачає свою продукцію», - заявив Кузнєцов.