Фото УНИАН

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак закликав громадян активніше користуватися електронним сервісом www.ecomapa.gov.ua та скачувати відповідні мобільні додатки.

Читайте такожВ Одеській області майже в 5 разів скоротять кількість сміттєзвалищЯк повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів, за рік роботи сервісу прибрано майже 35% сміттєзвалищ, дані про наявність яких були зазначені на карті.

Загалом за час роботи сервісу надійшло більше 1800 звернень, з них через мобільний додаток – 726.

Відео дня

«Осінній період – чудова пора для прибирання сміття і підготовки парків, скверів, берегів річок і озер до зими. Кожне ваше звернення зменшує кількість смітників в Україні та робить нашу країну чистішою. Важливо, що занесені на мапу дані – це реальна можливість отримати точні геокординати місцезнаходження звалищ. Завдяки такій технології база даних сміттєзвалищ не переписується з року в рік, як це було раніше. А отримані достовірні дані допомагають фахівцям розуміти морфологію сміття, що пришвидшує процес його утилізації», - сказав міністр.

Семерак також відзначив, що в осінній період кількість звернень суттєво збільшилася. Так, лише за вересень-жовтень надійшло 635 звернень.

За цей період активно працювали над утилізацією сміттєзвалища представники обласної влади Київської, Харківської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Серед найпасивніших – Запорізька, Івано-Франківська, Одеська, Полтавська, Херсонська області та м. Київ.

У Мінекології нагадали, що електронний сервіс сміттєзвалищ був запущений у роботу рік тому. Скориставшись інтерактивною мапою або мобільним додатком до неї, громадяни можуть повідомити про виявлені звалища.

Також у відомстві відзначили, що сервіс «Інтерактивна мапа сміттєзвалищ» контролюється протокольним дорученням Кабінету міністрів №36 від 8 вересня 2016 року. Відповідно до цього документу, місцеві органи влади зобов’язані в місячний строк ліквідовувати стихійні сміттєзвалища.