Нова модель поводження з твердими побутовими відходами передбачатиме збільшення зборів за утилізацію сміття / фото УНІАН

Україна не готова до роздільного збору сміття, але це не означає, що вирішення проблеми зі збором та утилізацією відходів має переноситися щоразу на наступний рік. Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак в інтерв'ю «Дзеркало тижня».

За його словами, в Україні на даний момент відсутні елементарні речі для запровадження сортування твердих побутових відходів.

«Хоча б тому, що немає контейнерів для такого сортування. Наприклад, тільки в Одесі їх потрібно близько 50 тисяч»", - зазначив Семерак, зауваживши, що нова модель поводження з твердими побутовими відходами передбачатиме збільшення зборів за утилізацію сміття.

Відео дня

«Населення не хотіло б значного збільшення зборів, але воно неминуче», - пояснив міністр.

Коментуючи можливість запровадження моделі роздільного збору ТПВ у 2018 році, він зазначив, що в парламенті зареєстровано законопроект, який передбачає можливість перенесення на один рік терміну заборони захоронення відходів в Україні.

«Ми не підтримуємо такого перенесення», - сказав Семерак.

Читайте такожКличко: Німеччина дасть 180 тисяч євро на полігон відходів

Він також зазначив, що у парламенті нині знаходяться близько 30 законопроектів, які регулюють поводження з різними видами відходів (не лише ТПВ).

«Спочатку маємо ухвалити Національну стратегію управління відходами, а лише потім ухвалювати закони, що її наповнюють», - підсумував міністр.

Він додав, що документ пройшов погодження і найближчим часом буде передано на розгляд уряду.

Як повідомляв УНІАН, з 2018 року українців змусять сортувати сміття.