Раді пропонують встановити адміністративну відповідальність за викидання сміття в неналежних місцях / Facebook Михаил Катрук

У Верховну Раду подано законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо викидання відходів у неналежних місцях) (реєстраційний номер 6730).

Як повідомила прес-служба «Блоку Петра Порошенка», законопроект встановлює адміністративну відповідальність за викидання будь-яких відходів за межі урн, контейнерів чи інших ємностей для збирання, утилізації чи переробки сміття.

За це порушення пропонується запровадити накладення штрафу на громадян від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне вчинення такого правопорушення – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відео дня

Водночас, змінами до ч. 3 ст. 109, ч. 3 ст. 116-2 та ч. 2 ст. 119 узгоджені розміри відповідних адміністративних штрафів за окремі види адміністративних правопорушень, передбачених цими статтями, зокрема, за викидання відходів в окремих місцях (з залізничного та автотранспорту, та ін.).

Читайте такожУ Львові всі сміттєві майданчики очистили від відходів – ОДА

За словами першого заступника голови Верховної Ради Ірини Геращенко, однієї з авторів документу, цей законопроект – перший крок в боротьбі за ідеальну, по-європейськи чисту Україну. Наступний крок – запровадження відповідальності місцевої влади за відсутність смітників в місцях відпочинку і спільного користування, за несвоєчасний вивіз сміття.

«Зараз, в результаті децентралізації, місцеві бюджети вперше отримали серйозні додаткові кошти. Ми вимагатимемо, щоби їх частина, а також частина екологічного збору йшли на захист довкілля і прибирання сміття, на утримання смітників, аби спеціальні баки були всюди. Але штраф за кинутий повз смітник папір чи пляшку має бути просто драконівським – аби запам’яталося на все життя. Україну потрібно ретельно прибрати і потім навчитися дотримуватися ідеальної чистоти, це і є справжнє наближення до євростандартів», – заявила політик.