У Південній півкулі виявили гігантське скупчення пластика площею 2,5 млн кв. км / Фото noaa.gov

У Тихому океані виявлено ще одне гігантське скупчення пластика.

Як повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі, капітан Чарльз Мур, який стояв біля витоків відкриття "Великої сміттєвої плями" (The Great Pacific Garbage Patch) у Тихому океані в 1997 році, виявив у Південній півкулі ще одне гігантське скупчення пластика площею 2,5 млн кв. км.

Читайте такожУ Львові всі сміттєві майданчики очистили від відходів – ОДА

Відео дня

Пластик не розкладається остаточно, і його мікроскопічні волокна потрапляють у харчовий ланцюжок морських мешканців, завдаючи все більший збиток світовому океану.

У Північній півкулі сміття потрапляє в океан в основному з суші. Воно накопичується в циклах океанських течій, і якщо у Північній півкулі феномен добре вивчений, то Південною вчені до цього часу мало цікавилися. Капітан Мур, який повернувся з тих широт зі зразками і пробами, повідомив, що, на відміну від «північної» плями, на півдні основне джерело забруднення - риболовецькі судна.

Масштаби проблеми вражають: площа субтропічних циклів може бути порівняна з територією всієї земної суші, і тепер вона стрімко "колонізується нашим сміттям", заявив капітан.

Мур організував експедицію з метою зібрати проби мікропластика і з'ясувати його обсяги, райони концентрації і походження, щоб виявити глобальний масштаб проблеми.

Інше завдання - оцінити наслідки забруднення для фауни південної частини Тихого океану.

Найбільше сімейство глибоководних риб - міктофові - складають важливу частину раціону китів, кальмарів і пінгвінів. І якщо ці риби наковтаються мікропластика, наслідки можуть призвести до ефекту доміно на всьому харчовому ланцюжку, попереджають вчені.

Довідка УНІАН. «Велика тихоокеанська сміттєва пляма» є виром антропогенного сміття у центральній і північній частинах Тихого океану.

Її точна площа невідома, за різними даними, вона може становити від 700 тис. до 15 млн км, що в цілому може досягати 8% від загальної площі Тихого океану.