Зубко: Потрібно, щоб з політичної площини це питання перейшло у господарську / Фото УНІАН

Віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко вважає, що на вивезення всього сміття, яке на даний час накопичилося у Львові необхідно два тижні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні під час брифінгу у Львові.

Зубко зазначив, що сьогодні під час наради у Львові за участю керівництва профільних міністерств та відомств та міських голів Львівської області щодо впорядкування питань поводження з твердими побутовими відходами було напрацьовано план дій з вивезення сміття зі Львова, який буде найближчим часом погоджено.

Відео дня

Читайте такожСадовий оприлюднив скани сотень відмов прийняти львівське сміття

За його словами, це передбачає одноразовий вивіз накопиченого сміття з міста, а також напрацювання системного вивезення відходів зі Львова.

Зубко наголосив на тому, що конкретні міста, куди розпочнеться вивіз відходів він озвучувати не буде з огляду на «заполітизованість даної ситуації».

«Куди розпочнемо вивозити сміття озвучувати на камери не будемо, оскільки там завтра з’являться активісти, які розпочнуть блокування. Це тому так стається, що у багатьох містах вже біля узбіч були несанкціоновані скиди сміття зі Львова. Тому слід припинити політизувати ці питання і без зайвого галасу приступити до його господарського вирішення», - наголосив Зубко.

Він також зазначив, що до одноразового вивезення сміття будуть вестися перемовини з іншими областями, щоб вони долучилися до разового його прийому, тоді як на довгострокову перспективу, 600 тонн відходів, які щодня продукує Львів, - довгострокове питання, яке повинно вирішуватися спільними зусиллями з мерами міст області.

Зубко також нагадав про діючий меморандум, який був укладений між обласною радою, адміністрацією, і 20-ма головами міст області, який, з його слів, наразі не повністю і не всіма виконується.

«Є певні непорозуміння, не всіма виконується меморандум, а ми хочемо об’єднати навколо цього питання не лише Львівську громаду, а й громаду області. Потрібно, щоб і мер Львова пішов на зустріч цим громадам, щоб з політичної площини це питання перейшло у господарську площину. І я хотів би, щоб ми кожні 2 місяці не поверталися до цього знову», - заявив Зубко.

Він також висловив здивування, що під час сьогоднішнього візиту побачив, що Галицький і Личаківський райони Львова вільні від сміття, тоді як Франківський і Шевченківський хронічно заповнені.

Галицький і Личаківський райони Львова вільні від сміття, тоді як Франківський і Шевченківський хронічно заповнені

На запитання журналістів, що саме було ухвалено під час наради, голова Львівської ОДА Олег Синютка зазначив, що були поставлені завдання віце-прем’єр-міністра щодо напрацювання плану дій по одноразовому вивезенню сміття, системному вивезенню сміття, а також опрацювання можливості будівництва сміттєпереробного заводу у Львові на території ТЕЦ-2.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні під час засідання уряду, коментуючи ситуацію зі «львівським сміттям», прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що сучасні комплекси з переробки сміття мають з'явитися в кожному місті.

Напружена ситуація у Львові з вивезенням побутових відходів через закриття Грибовицького сміттєзвалища триває з літа 2016 року. Мер Львова Андрій Садовий неодноразово звертався за допомогою до керівників інших регіонів країни, однак більшість з них не мають можливості приймати додаткову кількість сміття через технічний стан полігонів.

12 червня міська рада Львова попросила керівництво області та України оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації через накопичення сміття.

14 червня Гройсман на засіданні уряду розкритикував Садового за проблеми з вивезенням твердих побутових відходів зі Львова.

У свою чергу, Садовий заявив, що очікував від прем'єр-міністра України «більш адекватної відповіді» на попередження про екологічну загрозу.

Вчора, 20 червня, в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун заявила, що підстав вводити надзвичайний стан у Львові на даний час немає, але зазначила, що за результатами аналізу ґрунт біля сміттєвих майданчиків містить високий рівень бактерій, що є дуже небезпечним.