Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вважає, що сучасні комплекси з переробки сміття повинні з'явитися в кожному місті. Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час засідання уряду, коментуючи ситуацію з "львівським сміттям".

Читайте такожУ Львові назбиралося 8,5 тисяч тонн сміття

"Я думаю, що нам потрібно по всій країні акцентувати увагу на тому, щоб місцева влада сумлінно виконували свої обов'язки - щоб в кожному місті з'явилися сучасні комплекси з переробки сміття. У багатьох містах вони вже є, але треба, щоб вони були у великій масі міст", - сказав глава уряду.

Відео дня

Він запевнив львів'ян, що їх не залишать наодинці з цією проблемою.

"Треба, щоб місцеві влади (Львова) визначили новий полігон, зробили проекти, інвестували туди кошти, а кошти у них є. Все, що потрібно було розблокувати документації по Грибовицькому сміттєзвалищі, ми зробили... Зараз я направив туди віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка. Тому все, що треба буде зробити, він з колегами зробить, щоб навести порядок. Але далі треба зробити план дій, як вирішити проблему системно", - підкреслив Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, напружена ситуація у Львові з вивозом побутових відходів з-за закриття Грибовицькому сміттєзвалища триває з літа 2016 року. Мер Львова Андрій Садовий неодноразово звертався за допомогою до керівників інших регіонів країни, але більшість з них не мають можливості приймати додаткову кількість сміття із-за технічного стану полігонів.

12 червня міська рада Львова попросила керівництво області та України оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації через накопичення сміття.

14 червня Гройсман на засіданні уряду розкритикував Садового за проблеми з вивезенням твердих побутових відходів зі Львова.

У свою чергу, мер Львова Садовий заявив, що очікував від прем'єр-міністра України "більш адекватної відповіді" на попередження про екологічну загрозу.

Вчора, 20 червня, в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун заявила, що підстав вводити надзвичайний стан у Львові в даний час немає, але зазначила, що за результатами аналізу, грунт біля сміттєвих майданчиків містить високий рівень бактерій, що дуже небезпечно.