в Мінекології розповіли про ситуацію із переробкою ртутних ламп / Фото: УНІАН

Більшість підприємств, які за рахунок низької ціни виграють тендери на надання послуг із переробки ртутних ламп, не мають реальних технологічних можливостей для надання таких послуг. Про це заявив глава міністерства Остап Семерак, передає прес-служба відомства.

Читайте такожНа Львівщині збудують 4 сміттєпереробні заводи«В Україні є низка підприємств, які беруться за утилізацію відходів, що містять ртуть, не маючи для цього ніяких виробничих потужностей», - сказав він.

За словами міністра, деякі підприємства, користуючись непрозорістю українського ринку небезпечних відходів, пропонують необґрунтовано низькі ціни на переробку і перевезення цього виду відходів.

Відео дня

«Допорогова вартість утилізації однієї ртутної лампи в Україні становить не менш як 7 гривень. Якщо нижче, то підприємство працює вже навіть не в нуль, а собі у збиток. Разом з тим, тендери виграють фірми з пропозицією утилізувати таку лампу за 1,5 або 3 гривні... Це утилізація на папері», - наголосив Семерак.

За словами Семерака, для вирішення цієї проблеми необхідно відновити перевірки підприємств, що надають послуги з переробки ламп.

«Мінекології зверталося до Державної регуляторної служби з проханням про проведення позапланових перевірок, але безуспішно. В Україні діє мораторій на перевірки бізнесу. І ось такі підприємства, користуючись мораторієм, продовжують нищити здоров'я і завдавати непоправної шкоди навколишньому середовищу», - наголосив очільник Мінекології.

Як повідомляв УНІАН, упродовж 2016 року Міністерство екології провело перевірки 74 суб'єктів господарювання з числа 294 підприємств, які мають ліцензії на здійснення господарської діяльності з проведення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

За підсумками перевірок було анульовано ліцензії 45 підприємств, а ще 29 підприємств отримали приписи про усунення порушень.