Острів розташований так, що протягом приносить до нього сміття з Південної Америки / фото Jennifer Lavers

Вчені визнали безлюдний кораловий острів Хендерсон в південній частині Тихого океану найбруднішим на Землі. Про це вони розповіли в статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Острів знаходиться так далеко в океані, що фахівці відвідують його лише раз у 5-10 років в дослідницьких цілях. Під час останнього відвідування вони виявили, що на острові в цілому знаходиться близько 17 тонн пластику — приблизно по 671 фрагменту пластикового сміття на квадратний метр.

Читайте такожВ Індії запустили проект Plastics for Change, який допоможе збирачам пластикових відходів заробити (відео)

Відео дня

Острів розташований так, що течією приносить до нього сміття з Південної Америки або скинуте з риболовецьких суден. Фактично, сміття на ньому ще більше, відзначають вчені — вони розглядали лише ті його фрагменти, які були більше двох мм і перебували не глибше 10 см піску. Забруднення скель і скелястої берегової лінії дослідники поки не вивчали.

Стан острова наочно демонструє неминучість забруднення пластиковим сміттям, говорять автори дослідження. В рік виробляється понад 300 мільйонів тонн пластику, основна частина якого не переробляється, потрапляючи в результаті в океан і завдаючи шкоди його мешканцям.