ДЕПАРТАМЕНТ КОМУНІКАЦІЙ КАРБОН-КЕРАМІЧНІ

Дослідники з Кембриджського університету виявили, що личинки молі, які харчуються воском з бджолиних вуликів, можуть поглинати пластик, пише Російська служба Бі-Бі-Сі.

Експерименти британських учених показали, що ця комаха руйнує пластик так само, як і віск.

Читайте такожЯпонські фахівці виявили бактерію, яка може поїдати пластик - ЗМІ

Відео дня

Забруднення пластиком ґрунту і вод Світового океану є однією з найбільших екологічних проблем: щороку у світі виробляється 80 мільйонів тонн поліетилену, який використовується для виробництва пакетів та іншої упаковки і розкладається сотні років.

Гусениці молі можуть прогризти дірку в такому пакеті всього за годину.

"Гусениця стане відправною точкою", - розповів Бі-бі-сі доктор Паоло Бомбеллі, біохімік Кембриджського університету і один з авторів дослідження.

"Нам потрібно розібратися в деталях - і ми сподіваємося надати технічне рішення проблеми утилізації пластикових відходів", - говорить він.

Доктор Бомбеллі і його колега з іспанської Національної дослідницької ради Федеріка Берточчіні вже запатентували своє відкриття дивовижної здатності цих гусениць.

Тепер вони працюють над прискоренням процесу переробки пластмаси личинками молі, вивчаючи, яку хімічну речовину використовують для цього комахи.

Вчені вважають, що мікроби, які живуть у гусениці, відіграють у цьому процесі не останню роль.

Якщо вдасться вивчити весь хімічний процес, завдяки якому комаха переробляє пластмасу, це стане серйозним проривом в боротьбі із забрудненням навколишнього середовища.