В Україні 95% муніципального сміття вивозиться на захоронення замість переробки / УНИАН

Про це УНІАН повідомив заступник мера Одеси Павло Вугельман. За його словами, планується спорудження заводу з дегазації на полігоні твердих побутових відходів «Дальницькі кар'єри».

«Йдеться про завод саме з дегазації полігону, а не про сміттєпереробне підприємство», - уточнив віце-мер.

Як зазначив Вугельман, передбачувана вартість проекту (будівництво - у дві черги) в середньому становитиме 3,5 млн дол. Термін спорудження - 3-6 місяців.

Відео дня

На даний час готується техніко-економічне обґрунтування проекту, відведення земельної ділянки та вирішується питання про винесення питання на сесію міської ради.

«Залежить від того, наскільки швидко депутати міськради приймуть рішення. В цілому, проект можна реалізувати протягом року», - сказав Вугельман.

Раніше планувалося, що для дегазації полігону будуть залучені інвестори. Як зазначив Вугельман, зацікавленість висловила низка компаній, в тому числі - зарубіжні - австрійська, німецька тощо. В усіх представлених інвестиційних пропозиціях визначався 5-річний термін окупності.

«Беручи до уваги короткий термін окупності проекту, доцільно будувати завод за бюджетні кошти», - сказав Вугельман.

Як повідомляв УНІАН 1 липня 2016 року південнокорейська компанія Ohb Holdings заявила про готовність інвестувати 25 млн дол. у будівництво в Одесі сміттєпереробного заводу, комплексу з дегазації тощо. У рамках міжнародного бізнес-форуму Odessa 5Т Summer Business Days було підписано меморандум про наміри будівництва.

Меморандум підписали мер Одеси Геннадій Труханов і президент Ohb Holdings Хо Кйонг-Кім.

Зазначалося, що проект передбачає будівництво сортувального комплексу на території законсервованого міського сміттєзвалища в районі цементного заводу на вул. Хутірській, 70, і будівництво сміттєпереробного заводу на полігоні «Дальницькі кар'єри». Як основну продукцію заводу називали альтернативне паливо, що виготовляється з побутових і промислових відходів, які відбираються з сукупної маси відходів. Також тоді йшлося про модульний комплекс з дегазації. Планувалося, що електрична енергія в подальшому реалізовуватиметься на Оптовому ринку електричної енергії України за «зеленим тарифом».