facebook.com/MNS.GOV.UA

Про це повідомили у прес-службі Генеральної прокуратури України.

Як нагадали в ГПУ, обласна прокуратура у 2016 році повторно подавала позовну заяву до міського голови Львова та виконавчого комітету Львівської міськради про визнання протиправною бездіяльність та зобов’язання до вчинення дій.

Читайте такожЗ усіх районів Львова почали вивозити сміття - ОДА

Відео дня

Тоді Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав виконавчий комітет Львівської міськради припинити діяльність Грибовицького сміттєзвалища. Зокрема, зобов’язано виконавчий комітет Львівської міськради невідкладно вжити заходів до припинення вивезення ЛКП «Збиранка» відходів на Грибовицьке сміттєзвалище.

Водночас, зауважили в ГПУ, цим же судом прокуратурі відмовлено у визнанні протиправною бездіяльність щодо незакриття Львівського міського полігону твердих побутових відходів, проведення його рекультивації та вибору земельної ділянки для створення нового полігону та будівництва на ній сміттєсортувального комплексу, тощо. Тому обласною прокуратурою вказане рішення було оскаржено.

Таким чином, сьогодні, 30 січня, наголошується у повідомленні, постановою суду апеляційної інстанції скаргу прокуратури Львівської області задоволено повністю. «Визнано протиправною бездіяльність міського голови м. Львова та виконавчого комітету Львівської міської ради щодо незабезпечення закриття полігону твердих побутових відходів, проведення його рекультивації та вибору земельної ділянки для створення нового сміттєвого полігону м. Львова, будівництва на ній заводу з переробки відходів та сміттєсортувального комплексу. Водночас міського голову м. Львова зобов’язано звернутися із відповідним клопотанням в органи, до компетенції яких належить вирішення питання виділення такої земельної ділянки», - поінформували в ГПУ.

Читайте також"Сміттєва епопея" у Львові: Гройсман пообіцяв городянам нову ділянку під переробний комплекс

Рішення суду набрало законної сили.

Як повідомляв УНІАН, у Львові виникла напружена ситуація з вивезенням побутових відходів через закриття Грибовицького сміттєзвалища після обвалу на ньому та загибелі людей у травні 2016 року.

Міський голова Львова Андрій Садовий неодноразово звертався за допомогою до інших регіонів країни, однак більшість із них не мають змоги приймати додаткову кількість сміття через технічний стан полігонів. Випадки несанкціонованого завезення львівського сміття фіксувалися у багатьох областях України.

19 січня Львівська міськрада на сесії прийняла рішення створити п’ять тимчасових майданчиків для перевантаження та брикетування сміття в кожному районі міста, затвердивши перелік ділянок.

25 січня на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке скликав голова Львівської ОДА Олег Синютка, ухвалили рішення, що упродовж семи днів зі Львова повинні вивезти сміття, що накопичилось на території міста. Для цього уклали відповідні угоди із полігонами твердих побутових відходів (ТПВ) в області.

Президент України Петро Порошенко доручив уряду вжити заходи для вирішення проблеми вивезення сміття зі Львова.

27 січня під час засідання у Львівській ОДА за участі прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана було досягнуто домовленість про виділення земельної ділянки в районі гірничо-хімічного підприємства «Сірка» на території Яворівського району Львівської області для облаштування нового полігону твердих побутових відходів.

За даними Львівської міської ради, щоденно місто продукує 650-700 тонн сміття.