REUTERS

Про це кореспонденту УНІАН повідомили в прес-службі Європейського банку реконструкції та розвитку, який виступає партнером Міністерства екології та природних ресурсів у підготовці даної стратегії.

«Одним з важливих компонентів Національної стратегії поводження з відходами є ідея міжмуніципального співробітництва. Пропонується поступово відмовитися від планування управління відходами на базі адміністративного поділу (області, райони) і перейти до управлінських підходів, які б ґрунтувалися на обсягах сміття, логістиці, потребах населення, тобто ввести поняття сміттєвого кластера», – повідомили в прес-службі.

На думку представників ЄБРР, такий підхід дасть змогу місцевій владі отримувати вигоду від «economy of scale», тобто економії на масштабі або зниження питомих витрат при зростанні обсягів виробництва, що добре узгоджується з процесами децентралізації в Україні.

Відео дня

«Ми були б зацікавлені в подальшому розглянути можливість фінансування такого проекту», – повідомили в прес-службі, додавши, що ЄБРР підтримує уряд України в розробці Нацстратегії в тій її частині, яка стосується управління побутовими відходами.

На думку ЄБРР, Україні необхідно побудувати систему сталого та раціонального управління відходами, яка б базувалася на принципах ієрархії відходів, роздільного збору та повного відшкодування витрат.

Читайте такожДо 2022 року половина всіх побутових відходів в Україні сортуватиметься - експерт

«Цей проект фінансується через мультидонорський рахунок для сталого розвитку України. Мінекології, наш ключовий партнер у цьому проекті, планує завершити розробку цієї частини стратегії в першому кварталі 2017 року», – відзначили в прес-службі.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2016 року Кабінет міністрів доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Мінекології провести перевірку й інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними.

Наступним важливим етапом державної політики є розробка Національної стратегії поводження з відходами і плану щодо реалізації цієї стратегії, які повинні мають підготовлені до кінця поточного року.

21 грудня Мінекології представило перший варіант проекту цієї стратегії і виставило його на громадське обговорення, яке триватиме 1,5-2 місяці. За словами керівника міністерства Остапа Семерака, даний документ охоплює всі види відходів – тверді побутові, промислові, небезпечні, будівельні, сільськогосподарські, електричні й інші. Також зазначалося, що цей проект стратегії має стати основою для майбутньої розробки регуляторної бази у сфері екології.

За інформацією Семерака, над створенням проекту стратегії працювала міжвідомча робоча група, до складу якої ввійшли представники Мінекології, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Мінрегіону, а також експерти німецької федеральної компанії GIZ та ЄБРР.