фото: УНІАН

Про це на брифінгу повідомив голова відомства Остап Семерак, передає УНІАН.

«Україна вперше підготувала такий документ, який виробляє цілісну державну політику у поводженні з усіма видами відходів... Стратегія потрібна для інвесторів, які хотіли б працювати і інвестувати в економіку України. Це механізм імплементації європейських стандартів», - сказав він.

Читайте такожМінекології представило проект стратегії поводження з відходами

Відео дня

За словами міністра, документ охоплює всі види відходів – тверді побутові, промислові, небезпечні, будівельні, сільськогосподарські, електричні та інші.

Розроблений проект стратегії має стати основою для майбутньої розробки регуляторної бази у сфері екології.

За словами Семерака, документ базується на європейських стандартах, перехід на які передбачено Угодою про асоціацію з ЄС. Таким чином, імплементація цієї стратегії сприятиме залученню додаткових іноземних інвестицій в державу.

Міністр зазначив, що над створенням проекту стратегії працювала міжвідомча робоча група, до складу якої увійшли представники Мінекології, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, а також експерти німецької федеральної компанії GIZ та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Читайте такожМінекології має намір включити захист навколишнього середовища до пріоритетів роботи Кабміну в 2017 році

«Ми працювали разом з нашими міжнародними партнерами 5-6 місяців. Це дуже стислі терміни. Ми за 5-6 місяців пройшли перший етап і чітко дотримуємося плану», - сказав Семерак.

За його прогнозами, розроблений документ буде готовий до офіційного проходження через міністерства та інші центральні органи виконавчої влади не раніше, ніж за 2 місяці.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2016 року Кабінет міністрів доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерству екології та природних ресурсів провести перевірку та інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними. Інвентаризація звалищ була необхідна, оскільки органи виконавчої влади або місцевого самоврядування не володіють відповідною інформацією.

Наступним важливим етапом державної політики є розробка Національної стратегії поводження з відходами і плану з реалізації цієї стратегії, які мають бути підготовлені до кінця цього року.