Фото like.sumy.ua

Про це повідомив у парламенті міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Читайте такожУ грибовицькому озері з інфільтратами оселився лебідь (фото)

Відео дня

«За сміття в першу чергу відповідають місцеві органи влади. Реальні гроші екологічного податку, а це в 2016 році понад 1 млрд грн, залишилися в місцевих бюджетах. На жаль, вони не були використані на ці цілі (боротьба зі смітниками – УНІАН), - сказав він. – Ремонт шкіл і дитячих садів за ці гроші - добра справа, але відходи така ж соціальна проблема».

Семерак зазначив, що в регіонах обіцяють боротися з цією проблемою, однак практично ніякого результату немає.

«На місцях нам обіцяють, що будуть ліквідовані звалища, що ними займаються, але насправді ми бачимо повний саботаж», - підкреслив міністр.

У той же час, за словами Семерака, найбільш активно борються зі стихійними звалищами Миколаївська, Донецька, Київська, Харківська, Вінницька та Дніпропетровська області.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2016 року Кабінет міністрів доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерству екології провести перевірку і інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними. Інвентаризація звалищ була необхідна, оскільки органи виконавчої влади або місцевого самоврядування не володіють відповідною інформацією.

При цьому станом на 9 грудня жодна область України не передала в Міністерство екології та природних ресурсів повної інформації про звалищах.

Міністр екології неодноразово підкреслював, що в Україні на сьогоднішній день налічується близько 30 тис. сміттєзвалищ і полігонів для відходів, проте інформація про них відсутня.