Семерак: Ми взялися наводити порядок на закритому ринку / Фото УНІАН

«Це був штучно закритий ринок з багатомільярдним оборотом, на якому ми взялися наводити порядок. За підрахунками експертів, обсяг ринку може досягати 10 млрд грн», - цитує Семерака прес-служба.

Він повідомив, що Мінекології вже перевірило 35 із 294 підприємств, що працюють у сфері переробки небезпечних відходів, на відповідність ліцензійним умовам. «25 підприємствам ми анулювали ліцензії. Ще 10 отримали рішення про усунення виявлених порушень. Цього замало для загальних висновків, але тренд вже очевидний», - сказав міністр.

Читайте такожКабмін визначився, як перевірятиме підприємства у сфері поводження з небезпечними відходами

Відео дня

Він зазначив, що уряд вже прийняв постанову, спрямовану на дерегулювання умов для ведення господарської діяльності у сфері поводження з небезпечними відходами, з чіткими механізмами, прописаними в директивах ЄС. Однак про спрощення умов можна буде говорити тільки після завершення перевірок всіх ліцензіатів.

«На ринку мають залишитися тільки підприємства з відповідною якісною матеріально-технічною базою, яка справді дає змогу переробляти й утилізувати небезпечні речовини як для людей, так і навколишнього середовища», - наголосив Семерак.

У прес-службі нагадали, що постановою передбачено проходження суб'єктами господарської діяльності перевірки підприємства залежно від ступеня ризику. З високим ступенем ризику - не частіше одного разу на рік. Із середнім - не частіше одного разу на три роки. З незначним ступенем ризику - не частіше одного разу на 5 років.

Як повідомляв УНІАН, 13 липня Кабмін затвердив підготовлені Мінекології ліцензійні умови поводження з небезпечними й особливо небезпечними відходами.

Семерак у ході засідання уряду 13 липня зазначив, що оскільки ліцензійні умови не затверджувалися більше року, утворилася нерегульована і конкурентна ситуація, коли пестициди, агрохімікати та фармацевтична продукція, у яких закінчився термін придатності, утилізовувалися як завгодно і де завгодно. А у випадку з ліками - повторно упаковувалися і продавалися в аптеках.