Свалка / Фото УНІАН

Про це в інтерв’ю УНІАН сказав міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, коментуючи проект Національної стратегії поводження з відходами та ситуацію щодо утилізації побутових відходів в Україні.

"Багато хто говорить, що треба вдома сортувати сміття, а потім у різних пакетах вже віддавати на утилізацію. Але мені здається (і я буду це пропонувати), що потрібен інший підхід. Вважаю, що сортування сміття повинно відбуватися, але не вдома, а на спеціальних площадках сортування сміття", - зазначив міністр.

Читайте такожКабмін визначився, як перевірятиме підприємства у сфері поводження з небезпечними відходами

Відео дня

Він нагадав, що  свого часу в Європі побутові відходи сортувалися вдома, оскільки на той час була відсутня спеціальна техніка, яка дозволяла б сортувати сміття на точках видалення відходів. 

"Припустімо, ми в Києві запропонували би сортувати сміття, як в Мюнхені – у шість окремих пакетів. Кожен господар повинен зібрати все сміття у різні пакети, потім винести їх до різних контейнерів, на вулицю. Справа у кількості машин, які будуть приїздити, щоб все це вивезти…У той час, як в українських містах один з найбільших забруднювачів повітря – транспорт. Тобто, змагаючись за сортування сміття, ми лише будемо стимулювати забруднення повітря вихлопними газами", - розповів Семерак.

Читайте такожКабмін готує нову стратегію поводження з відходами

Водночас він зазначив, що є прихильником запровадження сортувальних ліній на місцях видалення відходів.

"Якщо брати Швейцарію, там 100% твердих побутових відходів переробляється. А в Україні – 95% вивозиться на полігони. Але ж в Україні досі немає сортувальних ліній. І, хоча інвестори готові будувати такі підприємства – не один рік міністр.

Семерак зазначив, що хоча організація місць видалення належить до комунальної сфери, проте Мінприроди також зацікавлене у якомога швидшому вирішенні цієї проблеми.

"Для мене це не пусте питання, бо вся процедура з сортування і переробки повинна бути екологічно-безпечною і призводити до сталого, раціонального використання ресурсів. У той же час, такі відходи, як це мастило, можуть бути ресурсом для якихось виробництв. На мій погляд, це – величезна проблема. Але є надія, що у законі, який до кінця року буде надано Верховній Раді, ця новела з’явиться", - резюмував він.