Міністр екології Остап Семерак анонсував нову стратегію щодо поводження з відходами / Фото УНІАН

Про це на брифінгу розповів міністр екології Остап Семерак, передає 112 Україна.

"Вже створена робоча група, яку я очолюю, в яку увійшли представники Міністерства регіональної політики, Міністерства економіки. Вона готує нову стратегію поводження з відходами. Це широкий об'ємний документ, який ми повинні зробити з різних причин, починаючи від того, що це наше зобов'язання за договором про асоціацію, і це пріоритет Міністерства екології, закінчуючи тим, що ми повинні зробити нове бачення, новий підхід до економіки", - каже міністр екології.

Читайте також"Пригоди" львівського сміття: на Житомирщині звалище утворили просто на дорозі (фото)

Відео дня

Семерак додає, що Україна може стати лідером в циклічного розвитку економіки.

"Мені здається, що сьогодні Україна знаходиться на етапі, або на порозі нової філософії економічної політики, розвитку країни. Ми повинні відійти від старих індустріальних підходів, коли сміття вивозиться на полігони, ми повинні відійти від викопування вугілля, або закупівлі вугілля в Південно-Африканській Республіці, транспортування через всі моря і океану в Україну, щоб тут спалити і надимити. Ми повинні розуміти, що конкурентний світ сьогодні рухається і розвивається за зовсім іншими правилами, і Україна має шанс стати лідером цих правил. Україна є однією з тих країн, яка знає, що таке боротьба зі зміною клімату. Ми повинні зрозуміти, що циклічна економіка, це новий тренд у світі, ми повинні стати його лідерами, і у нас є шанс стати лідерами, тому що ми про це вже заявили. І побудувавши цю циклічну економіку, нічого не викидається, всі відходи переробляються, вони створюють додаткову вартість, вони створюють ВВП, ми можемо стати супер-конкурентними в порівнянні з країнами, які навколо нас ", - додав він.

Циклічна економіка є альтернативою лінійної економіці, заснованої на принципі "ресурси — товари — відходи". Серед основних принципів циклічної економіки можна назвати відсутність поняття "відходи", органічні та технічні відходи завжди використовуються повторно — це дозволяє зберегти ресурси планети. І перехід на відновлювану енергію, альтернативну енергія з відновлювальних джерел — це базис циклічної економіки.