грибовичский полигон свалка мусор львов / Фото УНИАН

Про це повідомив у ході засідання уряду міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він зазначив, що офіційно органи місцевої влади і Мінекології розміщують інформацією лише про 2600 звалищ. Саме тому Мінекології запустив новий сервіс - електронну карту сміттєзвалищ, який доступний всім користувачам і може наповнюватися всією необхідною інформацією навіть з мобільних пристроїв.

«За нашими оцінками, на кожного українця припадає 240 кг відходів, а в Швейцарії, наприклад, - нуль. І ось це наша мета, - сказав Семерак. - Ми можемо вичистити країну».

Відео дня

Міністр звернув увагу уряду на те, що місцеві органи влади на сьогодні досить пасивно ставляться до вирішення проблем боротьби зі сміттєзвалищами. «Проблема в усіх одна: небажання органів місцевого самоврядування визнати масштаби проблеми сміттєзвалищ і шукати шляхи їх вирішення», - підкреслив він.

Читайте такожДержекоінспекція: перевірка звалищ на Львівщині виявила порушення ще в трьох районах

У свою чергу прем'єр-міністр Гройсман звернув увагу, що місцеві органи влади цілком здатні вирішити проблеми з сміттєзвалищами. «Проблему можна вирішити спокійно. Потрібно по кожній області - під відповідальність голів адміністрацій - впорядкувати сміттєзвалища. Я це кажу як людина, яка робила це. Порядок треба наводити, тому що це безпека», - наголосив глава уряду.

Він також дав протокольне доручення всім зацікавленим міністерствам підключитися до вирішення проблеми зі сміттєзвалищами. «Звертаюся також до популістів України - візьміться за десяток сміттєзвалищ, покажіть, як треба приводити в порядок. Будемо вдячні за допомогу і підтримку», - резюмував Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2016 року Кабінет міністрів доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Міністерству екології та природних ресурсів провести перевірку й інвентаризацію сміттєзвалищ побутових відходів, а також розробити ефективну систему поводження з ними. Інвентаризація звалищ була необхідна, оскільки органи виконавчої влади або місцевого самоврядування не володіють відповідною інформацією.

Наступним важливим етапом державної політики, як очікується, стане розробка Національної стратегії поводження з відходами і плану реалізації цієї стратегії, які мають бути підготовлені до кінця цього року.

За даними Нацкомісії, що здійснює регулювання сфер енергетики і комунальних послуг, Україна в 2015 році переробила всього лише 5,1% твердих побутових відходів від загальної кількості (35,67 млн куб. м) сміття на звалищах.