фото: УНИАН

Про це йдеться у відповіді міського голови Луцька Миколи Романюка на запит голови фракції УКРОП у міськраді Ігоря Поліщука.

Укропівець поцікавився у міськради, хто укладав угоди на вивезення сміття та скільки платили за тонну прийнятих відходів. У відповіді за підписом міського голови Миколи Романюка сказано, що рішення перевозити львівське сміття під Луцьк мери двох міст ухвалювали одноосібно. «Найбільш тривожним в цьому питанні для мене є те, що вивезення сміття з Грибовицького сміттєзвалища відбувалося потайки, вночі, – коментує Ігор Поліщук. – Луцький міський голова не погодив це питання ні з депутатами, ні навіть з виконкомом. Хоч воно – надзвичайно серйозне для міста».

За словами укропівця, угоди про відвантаження сміття на полігон під Луцьком підписані не з Львівською міською радою, а з трьома приватними підприємствами і одним комунальним: ТОВ «Спецавтотранс-Львів», ТзОВ «Санком-Львів», ТОВ «АВЕ Львів» та КП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс».

Відео дня

Читайте такожЗакриття Грибовицького звалища: у Львівській міськраді обговорюють вивезення сміття в інші області

Те, що під Луцьк везуть не міське сміття, а відходи з Грибовицького звалища, розповіли працівники полігону. За словами працівниці сміттєсортувальної лінії, яка назвалась Світланою, відходи возили лише вночі. До того ж, це було сміття, яке вже довгий час лежало в землі й перегнило.

Місцеві мешканці, обурилися, дізнавшись, що в їхнє село звозять сміття зі Львова – вони й так страждають через забруднення ґрунтових вод відходами зі сміттєзвалища, тож не хочуть труїтися сміттям ще й з іншої області. Завдяки активній позиції мешканців с. Брище полігон припинив прийом відходів зі Львова. «Однак щодо функціонування сміттєзвалища у Брищі є багато зауважень, враховуючи те, що на нього було витрачено близько 15 мільйонів гривень. Будемо розбиратися в цій ситуації», – сказав Ігор Поліщук.

На «сміттєвому трансфері» Луцьк заробив 27 тисяч гривень. Тариф у 36 гривень 66 копійок за тону відходів у «Луцькспецкомунтрансі» назвали стандартним. Головний економіст Ольга Казмірчук зазначила, що стільки ж платять бюджетні організації та населення за тонну прийнятого сміття. За її словами, львів’яни сплачували тільки за захоронення.

Нагадаємо, 30 травня на території Грибовицького полігону твердих побутових відходів, що на Львівщині, спалахнула пожежа. Під час гасіння стався зсув сміття, під який потрапило троє рятувальників. Їх завалило відходами з висоти 90 метрів, усі загинули.

Сміття з Грибовицького звалища за копійки приймали на полігоні неподалік Луцька - УКРОП (документ)