Фото УНИАН

Цей принцип, на якому базуються відповідні закони більшості європейських країн, сприяє захисту навколишнього середовища і передбачає роздільний збір відходів і переробку відходів упаковки за рахунок виробників товарів в упаковці.

Читайте такожЗаконопроект про упаковку стимулює громадян до роздільного збирання відходів – депутат

Про це йдеться в дослідженні експерта з питань екологічної політики Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяни Тевкун.

Відео дня

У дослідженні були проаналізовані законопроекти №4838 «Про відходи», №4835 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії», №4836 «Про внесення змін до Податкового кодексу (щодо оподаткування розміщення побутових відходів)» та №4837 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо використання деяких видів екологічного податку)». «Рекомендація аналітичного центру ІСЕД – всі проекти направити на доопрацювання», - йдеться в дослідженні.

Зокрема, аналізуючи законопроект №4838 «Про відходи», Тевкун зазначила, що в ньому відсутні механізми впровадження розширеної відповідальності виробника, контролю за її виконанням та притягнення до відповідальності за невиконання.

Експерт вказала на те, що в даний документ слід додати пункти про норми повторного використання та переробки відходів, і про строки їх виконання згідно з "Директивою ЄС про відходи", відповідно до якої до 2020 року передбачається збільшити до 50% норму повторного використання таких відходів домогосподарств як скло, папір, метал, пластик.

Крім того, у дослідженні говориться, що законопроект слід доповнити положенням про обов'язки споживачів товарів дотримуватися принципу роздільного сортування відходів.

Також, на думку Тевкун, законопроект №4836 про впровадження податку на відходи упаковки створює передумови для зловживань при сплаті податку і перешкоджає розвитку конкурентного середовища.

Як повідомляв УНІАН, Американська торгова палата в Україні, Європейська бізнес-асоціація, Спілка молочних підприємств України, Всеукраїнська аграрна рада, інші профільні асоціації виступили проти пакету депутатських законопроектів, які передбачають введення нового податку на відходи упаковки, який повинні сплачувати виробники товару в упаковці.

На думку бізнесу, даний податок призведе до зростання цін і додаткових витрат споживачів товарів, оскільки виробники товарів в упаковці будуть змушені компенсувати свої фінансові витрати. За попередніми підрахунками експертів, ціна споживчого кошика среднестатистичекой сім'ї зросте на 640 грн тільки за рахунок сплати податку на упаковку.

Разом з тим, бізнес-асоціації підтримують альтернативний законопроект № 4028 «Про упаковку та відходи упаковки», що передбачає створення апробованої в європейських країнах систему розширеної відповідальності виробників за роздільний збір відходів, їх вивезення, переробку та утилізацію.