ecospectrans.dp.ua

Про це повідомила на брифінгу у Верховній Раді один із співавторів документа народний депутат від фракції «Самопоміч» Олена Бабак.

«Ми говоримо про те, що бізнесу потрібно продати свою продукцію кінцевому споживачеві, відповідно він буде шукати найбільш оптимальні і дешеві шляхи забезпечення утилізації відходів упаковки. Це світова практика, яка себе виправдала за більш ніж двадцять років», - сказала Бабак.

Читайте також15 бізнес-асоціацій просять владу не допустити введення нового податку на відходи упаковки

Відео дня

Також депутат зазначила, що законопроект №4028 стимулює населення до роздільного збирання відходів. «Пропонований законопроект дає стимули споживачам для роздільного збору відходів. Ми говоримо про те, що споживачі не будуть платити за побутові відходи, які вони будуть розділяти, а будуть платити лише за те, що буде потрапляти в контейнери для несортованих відходів», - пояснила Бабак.

Депутат зазначила, що законопроектпередбачає створення неприбуткових організацій розширеної відповідальності виробників товарної продукції в упаковці, які будуть укладати договори з органами місцевого самоврядування та Міністерством екології та природних ресурсів і брати на себе зобов'язання по збору та утилізації упаковки та відходів від упаковки.

У законопроекті встановлюються підвищені норми з переробки упаковки на п'ятирічний період. Так, через п'ять років виробники повинні будуть переробляти не менше 65% упаковки. Після цього норми будуть знову переглянуті. Якщо ж виробники не будуть виконувати норми щодо збору та утилізації упаковки, вони повинні будуть сплатити штраф до бюджету. На сьогодні, за словами депутата 97% побутових відходів потрапляють на звалища, і 40% з них складає упаковка.

Андрій Журжій, який також є одиним із співавторів законопроекту, на брифінгу заявив, що в парламенті існують альтернативні проекти закону, які передбачають введення нового податку з виробників.

«У нас багато років існував механізм, коли імпортери, ввозячи продукцію в Україну, сплачували сотні мільйонів гривень. Така компанія як Укрекоресурси за 5 років акумулювала близько 1,5 млрд грн, які вона повинна була витратити саме на переробку та утилізацію упаковки, але, на превеликий жаль, всі перевірки показали, що цей механізм не працює, і фактично ці кошти були розкрадені», - сказав Журжій, уточнивши, що подібна схема є неоптимальною і корупційною.

Представники бізнесу відзначають, що законопроект №4028 допоможе переробити значну частину відходів, які на сьогодні потрапляють на звалища.

«Переробні підприємства, які існують в Україні – це мусоросортувальні лінії, заводи з переробки скла, паперові комбінати зараз змушені імпортувати сировину з-за кордону, яка у нас потрапляє на полігони, а після прийняття законопроекту 4028 ці відходи будуть перероблятися на існуючих потужностях», - зазначила представник Американської торгової палати в Україні Анна Таранцова.

Як повідомляв УНІАН, Американська торгова палата в Україні, Європейська бізнес-асоціація, Спілка молочних підприємств України і Всеукраїнська аграрна рада підтримують законопроект №4028 і виступають проти пакету депутатських законопроектів, які передбачають введення нового податку на виробництво упаковки, який повинні сплачувати виробники товару в упаковці.

На думку голови Спілки молочних підприємств України Вадима Чагаровського, такий податок призведе до додаткових витрат споживачів товарів у вигляді зростання цін, так як у виробників товарів в упаковці не буде фінансової можливості його платити. За підрахунками експертів, в рік виробникам додатково потрібно буде сплатити близько 6,6 млрд грн цього податку. Він додав, що, згідно з умовами запропонованого податку, тільки за пляшку молока потрібно буде додатково сплатити 0,17 грн.

Заступник директора Європейської бізнес-асоціації Світлана Михайловська повідомила, що компанії-члени її організації також не підтримують дані законопроекти, оскільки існує ризик непрозорого та нецільового використання коштів від нового податку, які надходитимуть до бюджету.