фото: УНИАН

Як повідомили УНІАН у прес-службі Львівської міської ради, про це свідчать результати аналізів, проведених хімічною лабораторією міського комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління».

Читайте такожУ КМДА розповіли про ситуацію із сміттям в столиці

За словами керівника лабораторії Ігоря Гуменного, попередні результати аналізу повітря експрес-методом перевищень не показали, остаточні результати будуть відомі сьогодні до кінця дня.

Відео дня

«Ми брали проби у трьох точках: перша – при в'їзді на полігон, друга – у селі Грибовичі і третя – на межі Львова. Перевіряли на наявність таких речовин, як оксид вуглецю, оксид азоту, діоксид сірки, аміак, сірководень, сірчана кислота і пил неорганічна. Попередні результати аналізу перевищень допустимих норм не показали», – сказав він.

Гуменний відзначив, що для аналізу води співробітники лабораторії брали проби з потоків на території звалища і з місцевої річки в Грибовичах. Результати проб будуть готові через п'ять діб.

Читайте такожПожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом локалізували - ДСНС

За інформацією Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області, в чотирьох точках житлової забудови села Малехів Жовківського району, яке розташоване ближче інших до місця надзвичайної ситуації, результати дослідження колодязних вод за мікробіологічними та 12 токсикологічним показниками, в т. ч. фенолу, показали, що в усіх 4 пробах є перевищення норм кадмію в 2,8-4,4 рази, і в трьох криницях вода бактеріально забруднена. У селищах поблизу звалища є централізоване водопостачання, жителі поінформовані про небезпеку, пов'язану з використанням колодязної води.

Як повідомляв УНІАН, 30 травня на Грибовицькому звалищі спалахнула масштабна пожежа. Після завершення гасіння під час збору пожежно-технічного обладнання трапився зсув сміття, під яким опинилися троє рятувальників і еколог львівського комунального підприємства "Збиранка".

31 травня трьох рятувальників знайшли мертвими. Тіло ще однієї людини досі не виявили. Пошукові роботи були припинені через загрозу виникнення зсуву.

Відкрито провадження за ч. 2 ст. 272 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою).

Крім того, УСБУ у Львівській області відкрило кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість) за фактом пожежі на полігоні поблизу Львова. Підставою для цього стала заява громадського активіста, який просив розслідувати передумови виникнення пожежі на звалищі, до якого, за його інформацією, можуть бути причетні місцеві чиновники.