facebook.com/MNS.GOV.UA

Про це повідомили УНІАН у прес-службі Львівської міської ради. 

Читайте такожСміття на Грибовицькому звалищі тлітиме місяцями – ДСНС

У зверненні, зокрема, зазначено, що відповідно до Закону України «Про зону надзвичайної екологічної ситуації», такий статус отримують території, де існує «загроза життю та здоров`ю великої кількості людей або заподіяння значної матеріальної шкоди юридичним, фізичним особам чи навколишньому природному середовищу внаслідок надмірного забруднення навколишнього природного середовища, руйнівного впливу стихійних сил природи чи інших факторів».

Відео дня

За словами Садового, на сьогодні існують дві проблеми, пов`язані з полігоном, - загроза повторного зсуву і вивіз сміття.

"На сьогодні ми укріпили дамбу і тимчасово стабілізували ситуацію, але потенційна загроза для самої водойми і навколишніх сіл зберігається", - каже Садовий.

Він також наголошуе, що проблема з вивозом сміття вирішена лише тимчасово. 

"Тимчасово ми вирішили проблему і вивозимо сміття в інші міста області. Є громади, які з розумінням ставляться до проблеми Львова, а є такі, де одразу включаються політичні впливи. Стоїть питання про безпеку понад 700-тисячного міста. Ми отримали цей полігон у спадок від СРСР. Ми маємо чіткі плани, як вирішити ситуацію в комплексі, але потребуємо допомоги з боку держави", – заявив Садовий.

Мер Львова також зазначив, що для вирішення проблем з полігоном необхідно пришвидшити процедури погодження з боку Мінрегіонбуду проекту співпраці з Європейським інвестиційним банком з питань рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва заводу глибинної переробки сміття. 

За словами Садового, відповідний документ уже два місяці перебуває на погодженні в Кабміні і Львів має шанс стати першим українським містом, яке вирішить питання сміття за європейськими стандартами.

Мэр також наголошує на необхідності об’єктивного розслідування усіх обставин пожежі, оскільки «є всі ознаки зумисного підпалу полігону».

Як повідомляв УНІАН, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі спалахнула масштабна пожежа. Після завершення гасіння під час збору пожежно-технічного обладнання стався зсув сміття, під який потрапили троє рятувальників та еколог львівського комунального підприємства ”Збиранка”.

31 травня трьох рятувальників знайшли мертвими.

3 червня УСБУ у Львівській області відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість) за фактом пожежі на полігоні поблизу Львова. Підставою для відкриття провадження стала заява громадського активіста, який просив розслідувати передумови виникнення пожежі на сміттєзвалищі, до яких, за його інформацією, можуть бути причетні місцеві посадовці.