Фото УНИАН

Про це заявив сьогодні під час робочого візиту в Запорізьку область міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Читайте такожМіністр екології ініціює перевірки всіх сміттєзвалищ в Україні

За його словами, впровадження в Україні європейських стандартів поводження з відходами передбачає, зокрема надання можливості кожному громадянину режимі on-line ознайомитися з екологічною ситуацією в будь-якому регіоні України.

Відео дня

«Ми задекларували створення on-line платформи в міністерстві екології. І ми хочемо, що б на цій платформі були доступні в on-line режимі дані по кожному лічильнику викидів пилу, газу і т.д. І що б в перспективі кожна людина мала доступ до даної системи», - повідомив Семерак під час візиту на МК «Запоріжсталь», де подібна система on-line контролю за обсягами викидів забруднюючих речовин вже функціонує в автономному режимі.

При цьому Семерак зазначив, що «впровадження МК «Запоріжсталь» нових сучасних газоочисних установок з приладами автоматичного контролю за обсягами викидів забруднюючих речовин можна розглядати як пілотний проект і основу для створення такої загальнодержавної системи».

При цьому міністр екології та природних ресурсів акцентував увагу на тому, що створюватися подібна система автоматичного on-line контролю за обсягами викидів забруднюючих речовин повинна не за бюджетні кошти, а за рахунок підприємств-забруднювачів.

І участь у цьому конкретному проекті, як і в цілому участь у програмах, спрямованих на зниження рівня забруднення навколишнього середовища в результаті промвиробництва, має бути вигідною виробникам.

«Позиція Мінекології, на сьогоднішній день полягає в стимулюванні виробників до дій, спрямованих на зниження навантаження на навколишнє середовище. І я вважаю, що це правильним», - заявив Семерак.

Він також зазначив, що завершити розробку національної стратегії поводження з відходами промвиробництва міністерство екології та природних ресурсів України планує спільно з ЄБРР до кінця року.

Як повідомляв УНІАН, міністерство екології та природних ресурсів України запустило електронний сервіс для подачі декларації про відходи для суб`єктів господарської діяльності. За даними міністерства даний електронний сервіс дозволяє суб`єкту господарської діяльності звернутися і заповнити реєстраційну форму, подати відповідні дані для органу, який приймає і реєструє декларацію про відходи.