фото: УНІАН

Про це повідомив міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак на своїй сторінці в Facebook.

За словами Семерака, ситуація з сміттєзвалищем у Грибовичах - це наслідки відсутності адекватного поводження зі сміттям. "І органи місцевого самоврядування, і Мінрегіонбуд, і, звичайно, Мінекології, не виробили спільних правил поводження з твердими побутовими відходами", - написав міністр.

Читайте такожОбвал на звалищі під Львовом: місцева влада назвали суму необхідну для запобігання екологічної катастрофи

Відео дня

"Спільно з ЕБРР ми вже розпочали цю роботу в Мінприроди. На кінець року плануємо вийти на два документи - Стратегію та Національний план поводження з відходами. Але, звичайно, зараз проблему Грибовичів це не вирішить. Поки що неможливо навіть оцінити масштаби екологічних збитків", - йдеться в повідомленні.

Семерак зазначив, що звернувся до уряду з пропозицією дати доручення ряду відповідальних міністерств перевірити всі такі місця. При цьому він наголосив, що ні органи місцевого самоврядування, ні Держекоінспекція не можуть назвати точної кількості сміттєзвалищ, які є на територіі країни.

"Потрібно сформувати перелік перевантажених сміттєзвалищ, тих, які потребують закриття через невідповідність нормам природоохоронного законодавства. Також органи місцевого самоврядування мають надати інформацію щодо затверджених схем санітарної очистки населених пунктів", - повідомив Семерак.

Читайте такожУ передмісті Львова через пошкодження дамби відходи сміттєзвалища потрапили у річку

"Держекоінспекція - неефективний орган, який не відповідає сучасним вимогам екобезпеки. Ні звалища, ні вирубка лісу, ні охорона води та повітря - немає сфери, з якою екоінспектори б впоралися. Цю структуру ми реформуємо", - підсумував міністр екології.

Як повідомляв УНІАН, вчора пізно ввечері на полігоні в Грибовичах знайшли тіло третього працівника управління ДСНС України у Львівській області.

Нагадаємо, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася масштабна пожежа. Після завершення гасіння під час збору пожежно-технічного обладнання стався зсув сміття, під який потрапили рятувальники.