мусор мусорник урна / Фото УНИАН

Про це на брифінгу повідомила заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць.

«Ми пропонуємо закріпити європейську практику – 5-ступінчасту ієрархію поводження з відходами. В європейському законодавстві встановлено такий пріоритет: спочатку мають бути вжиті всі заходи для запобігання утворенню відходів. Наступний пріоритет – це підготовка відходів до повторного використання. Все, що можна використовувати двічі, повинно бути використано двічі. Далі йде переробка всього, що може бути корисним. Також з перероблених відходів можна зробити паливо або виробити енергію. І тільки останнім пріоритетом є відправка відходів на звалище», - сказала вона.

Коломієць зазначила, що в Україні ситуація повністю протилежна: велика частина відходів направляється на звалище, а менша частина переробляється. За її словами, у нашій країні на переробку відправляється тільки 3-8% всіх відходів, тоді як у країнах Європейського Союзу – більш як 60%.

Відео дня

Читайте такожПетиція щодо визначення долини русла річки Либідь зоною екологічного лиха прийнята до розгляду

«Також важливим аспектом законопроекту є принцип розширеної відповідальності виробника. Вона може поширюватися, наприклад, на виробників батарейок. Той, хто виготовив або привіз батарейки в Україну, повинен подбати про те, щоб була організована система збору та їх переробки», - додала заступник міністра.

Коломієць зазначила, що реалізація цієї норми передбачає різні моделі: або виробник самостійно створюватиме умови для переробки таких продуктів, або буде впроваджено фіскальний механізм у вигляді екологічного податку.

Крім того, вона повідомила, що Мінекології спільно з німецьким фондом GIZ, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерством економічного розвитку і торгівлі створило консорціум, для того щоб у 2016 році розробити повноцінну стратегію поводження з відходами та план дій у цій сфері.