фото: УНІАН

Як повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації з посиланням на директора КП «Київкомунсервіс» Євгена Русіна, наразі столиця розробила нову модель функціонування у сфері поводження з побутовими відходами.

Як зазначається, впровадження цієї моделі дасть змогу до 2020 року скоротити кількість захоронень сміття до 48%, тоді як зараз цей показник перевищує 70%.

Читайте також"Найбільшим непотребом року" визнали пластмасову упаковку для яєць

Відео дня

Русін повідомив, що до створення нової міської концепції були залучені експерти Агентства США з міжнародного розвитку USAID, яке займається допомогою у втіленні прогресивних реформ та проектів у різних країнах світу. Модель переробки сміття передбачає три етапи. Перший – це ретельне сортування сміття. На другому етапі відбувається відділення органіки й отримання з неї біогазу з наступним отриманням електроенергії. Третій етап передбачає отримання альтернативного виду палива.

Читайте такожУкраїна потребує комплексного механізму поводження з побутовими відходами - експерти

«Але існуюче законодавство не дає втілити той потенціал, що є у міста. Тут треба дати більше повноважень місцевому самоврядуванню, щоб кожне місто самостійно вирішувало, яку модель поводження з відходами воно обере. Логіка тут проста: не може в Боярці і в Києві бути один алгоритм», – зазначив керівник «Київкомунсервісу».

За його словами, ще одна з проблем – це відсутність економічних стимулів для власників переробних потужностей. На місцевому рівні їх прийняти неможливо. Тут необхідні законодавчі зміни.

«Ми бачимо два виходи – «зелений тариф» на електроенергію, яка буде отримуватись з переробки сміття, і другий варіант – це використання грошей, закладених у вартість упаковки. Причина, з якої ми не можемо втілити цю концепцію в життя, – це правовий вакуум, який не дає достатньої свободи місцевому самоврядуванню, з іншого боку - не дає гарантій інвесторам», – заявив Русін.

Читайте такожУ Луцьку відкрили нове "екологічно чисте" звалище із сучасною сортувальною лінією (відео)

Він підкреслив, що сьогодні відходи легше й економічно вигідніше захоронити, ніж переробити.

«Це є причиною відсутності єдиної політики ціноутворення на захоронення сміття, держава по суті не має контролю над полігонами. Держава має гарантувати і збереження територій, які сьогодні постійно засмічуються, і екологічні інтереси громадян. Тому всі ці питання мають бути передбаченні на законодавчому рівні», – підсумував директор «Київкомунсервісу».