В Индии хотят уменьшить количество пластикового мусора / Скриншот видео

У місті Коямпуттур, штат Тамілнад, Індія, недавно був запущений новий експериментальний соціальний проект під назвою Plastics for Change, який спрямований не тільки на боротьбу із забрудненням пластиковими відходами, але й на допомогу збирачам міських відходів у їх прагненні до гідного заробітку, пише Ozemle.net.

По суті, цей проект являє собою відкриту мобільну платформу, яка забезпечуватиме «доступ до ринку справедливої ​​торгівлі» між збирачами міських відходів і покупцями - приватними переробниками відходів, минаючи посередників-скупників. На думку засновника проекту, Ендрю Олмака, це буде гарантувати збирачам оплату за їхню працю за ринковими ставками. Більш того, у даному проекті можуть брати участь і великі виробники, які можуть знайти тут джерела сировини для виробництва продукції з переробленого пластику.

Читайте такожГроші не пахнуть: Чи зможе Україна отримувати прибутки зі сміття

Як говорить Олмак, проект Plastics for Change розроблений насамперед для запуску в країнах, що розвиваються, де управління та інфраструктура утилізації і рециркуляції пластикових відходів практично відсутні, або функціонують недостатньо. У цих країнах збирачі відходів, які вручну сортують сміття і витягають матеріали, придатні до переробки. Ці матеріали скуповують у них посередники, які самі встановлюють ціни - як правило, наймінімальніші. І виручки складальників вистачає тільки на те, щоб хоч якось вижити.

Згідно з оцінками, в країнах, що розвиваються, таким чином заробляють собі на життя 30 мільйонів осіб, збираючи сміття, і тим самим вносячи свій чималий внесок у вирішення проблеми з пластиковими відходами, яка сьогодні є номером один для всього людства. Так чому ж, запитує пан Олмак, не можна зробити для цих людей збір відходів більш фінансово прибутковим, ніж зараз? Це сприятиме не тільки зменшенню забруднення навколишнього середовища, а й значного скорочення бідності в розвинених країнах.

У найближчому майбутньому він планує запустити ще кілька подібних соціальних проектів в інших штатах Індії, а вже зараз на сайті Indiegogo діє його кампанія зі збору коштів (не менше 10 тисяч доларів США) на розширення платформи Plastics for Change.