vmr.gov.ua

Про це сьогодні під час презентації проекту сказав в. о. мера Вінниці Сергій Моргунов, повідомляє департамент у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міської ради.

З червня комунальне підприємство «ЕкоВін» встановить у правобережній частині міста (мікрорайони Вишенька, Хмельницьке шосе, Поділля, Барське шосе, Електромережа) 300 контейнерів для сухих та вологих відходів. Вони будуть промарковані таким чином, щоб було одразу зрозуміло, куди і що можна викидати. Також вже відпрацьований механізм окремого збору та вивезення сухих і вологих відходів. Придбані вантажівки для сухих відходів та розроблений графік почергового забору відходів з контейнерів. Загальна сума, витрачена на підготовку до запуску проекту становить більше 3 млн грн.

Відео дня

Читайте такожПід Києвом побудують сміттєпереробний завод за €40 мільйонів

«Роздільний збір побутових відходів є одним із елементів якісної системи поводження зі сміттям. Для Вінниці та вінничан – це новий виклик. Результати цього проекту стануть відображенням громадської свідомості та відповідальної позиції людей, які дбають про якісне майбутнє своїх дітей та свого міста», - зазначив Моргунов.

Він також відзначив важливість проекту з огляду на збереження навколишнього середовища та зменшення кількості відходів, які потребують захоронення.

«З іншого боку, реалізація вторинної сировини дасть можливість підприємству «ЕкоВін» залучати додатковий фінансовий ресурс, що в свою чергу дозволить утримати тариф від зростання», - сказав в.о. мера Вінниці.

У міськраді уточнили, що після опробування проекту на правобережній частині міста, роздільний збір твердих побутових відходів буде запроваджуватися по всьому місту.

Довідка УНІАН. До 2005 року у Вінниці не було комунального підприємства, яке б несло відповідальність за вивіз побутових відходів з усього міста й цей процес був хаотичним. Проблемним було й міське сміттєзвалище, де практично не припинялись пожежі, а люди, які живуть поруч, у селі Стадниця, потерпали від жахливого запаху та диму.

Читайте такожЕкологи з'ясовували, скільки споживають ресурсів і виробляють відходів мегаполіси

У 2005 році у місті було створено КУП «ЕкоВін», розвиток якого почався із кількох сміттєвозів. Тепер його автомобільний парк налічує 30 одиниць спецтехніки та колектив чисельністю 200 чоловік. Зараз по всьому місту сміття вивозиться за графіком, в тому числі і з приватного сектору. У Вінниці практично зникли стихійні сміттєзвалища й було приведено у порядок Стадницький полігон. Спільно із німецьким інвестором там налагоджено видобування полігонного газу. У 2015 році встановлено когенераційну установку, яка дозволяє з нього виробляти електроенергію.

У 2014 році на полігоні встановлено і сміттєсортувальну станцію, де із загального масиву сміття відбирається скло, пластик та метал.