ТСН

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У центрі Гданська міський пікнік - це не просто вулична їжа - це ритуал, навмисне придуманий для розваги мешканців навколишніх будинків. Люди купують або несуть їжу з дому, а надвечір знову наводять лад.

Тим часом, у закарпатському Мукачевому подвір'я навпроти міліційного відділку просто завалене побутовими відходами мешканців будинку і підкинутим із навколишніх. На сміттєві баки жодного натяку.

У дворах Гданська приватні смітники під замком у багатьох дворах. Місто всіляко заохочує людей самим турбуватися про свої відходи.

Менеджер по середмістю Гданська, Якуб Желязний, особисто показує муніципальний смітник, куди відходи може безкоштовно принести будь-хто. Проте штрафи в майже 120 євро не завжди зупиняють охочих  занедбати місто.  

Читайте такожВчені з'ясували, що відбувається з пластиковим сміттям в океаніМерія вирішила на стіни найбільш запаскуджених будинків нанести спеціальну фарбу, яка скеровуватиме сечу назад.

"Фарба досить дорога, сто злотих на квадратний метр, а ще треба підготувати стіну, але  це ефективно, в Гамбурзі вона себе виправдала", - розповідає Желязний.

Як боротися в середмісті Мукачевого з цим на рівні міської влади не замислювалися. Жителі центральних районів, які мають гроші, аби місто не перетворилося на суцільну вбиральню, на арки своїх будинків ставлять ворота і замок.