На навколоземній орбіті накопичилася величезна кількість космічного сміття / фото SpaceX

У найближчі десятиліття людство зіткнеться із новою смертельною небезпекою із космосу. На навколоземній орбіті накопичилася величезна кількість космічного сміття, яке незабаром почне падати на поверхню планети.

Читайте такожУ РФ провалилася багатомільярдна операція з порятунку Байкалу

Про це розповів глава правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, передає «Обозреватель». За його прогнозом, серйозні катастрофи можливі вже через 5-10 років.

Відео дня

"Навколо десятки тисяч уламків космічних кораблів, уламків життєдіяльності людини, викинутого сміття, розтрощених кораблів, які були збиті спеціально ракетами Китаю і США, щоб показати, що вони можуть. Потім була заборона на використання ядерної зброї у космічному просторі. Але все одно триває протистояння і продукується якесь сміття", — розповів експерт.

За його словами, це реальна небезпека: "На сьогодні безліч орбіт захаращені цим сміттям. Є орбіти поховання, які вище розташовані, і є орбіти, які фактично треба вичищати. Вони можуть бути придатні до запуску супутників, але нині вони закриті уламками кораблів, супутників та інших небесних тіл. Це великі шматки людської діяльності на орбіті, вони є проблемними".

Боровик нагадав, що в 2018 році Китай затопив у Тихому океані орбітальну станцію "Тяньгун-1".

"Затопили китайську станцію в океані, але вона спускалася на Землю непрогнозовано. Тільки коли вона почала наближатися до поверхні Землі, було зрозуміло, де вона впаде", — зазначив він.

"Наприклад, супутник втратив свою життєдіяльність, його вже не підтримують на орбіті двигуни. Супутник потихеньку входить в атмосферу. Якщо це маленький супутник, то він згорає у щільних шарах атмосфери, якщо великий — він повністю не згорає і шматки падають на землю. Ще 5-10 років, і можуть бути серйозні катастрофи на Землі... Більшість поверхні Землі займають океани й вода, тому більшість падає не на поверхню Землі, а на поверхню морів, океанів тощо. Але завтра-післязавтра ніхто не гарантує, що це не впаде на голову обивателям", — завершив експерт.