Дрогобич перетворився на суцільне сміттєзвалище / фото - Українська правда

Друге за розміром місто Львівської області – Дрогобич, вже десять місяців потерпає від проблем з вивезенням сміття. На вулицях старовинного міста утворились стихійні сміттєві майданчики, де цвіте антисанітарія.

Читайте такожКорумпованість міської влади призвела до екокатастрофи на Львівщині – екологи

Про це йдеться у репортажі «Української правди». Журналісти нагадують, що спочатку з проблемою вивозу відходів зіткнувся Львів. Сміттєва катастрофа 2016-2017 років обвалила рейтинги мера Львова Андрія Садового. Львівська історія багато в чому стала каталізатором подібних проблем у Дрогобичі.

Відео дня

У лютому 2018 року жителі селища Брониця заблокували полігон, який брав сміття не тільки з Дрогобича, а й з того ж Львова. Протестувальники вимагають закриття полігону, і наполягають, що його мали закрити ще у 2008 році, оскільки воно вичерпало свій ресурс.

Мер Дрогобича Тарас Кучма намагається розблокувати полігон у Брониці вже десять місяців. Доводить свою правоту в суді. Активісти, в свою чергу, звинувачують Кучму в силовому тиску та посадових злочинах.

У протистоянні мера та його критиків доходило навіть до бійок.

За офіційними даними, які журналістам озвучив Тарас Кучма, сьогодні на вулицях Дрогобича – 2 тисячі тонн відходів. В той же час, за словами його опонентів, ця цифра може досягати 30-40 тисяч тонн.

Офіційно, сьогодні у Дрогобичі – 84 сміттєвих майданчика. Щоб їх повністю вивезти, потрібно від 10 до 15 днів безперервної роботи. Зазначається, що одне з численних міських звалищ утворилося біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці, за 30 метрів від воріт кладовища початку ХIХ століття.

Українська правда

Проблему вивезення сміття деякі місцеві жителі намагаються вирішувати самотужки. Деякі ОСББ розчищають звалища, стежать за тим, щоб на них не завозили сміття з інших районів міста і навколишніх сіл. При цьому дрогобичани продовжують сплачувати комунальникам за вивезення відходів.

Мер Дрогобича Тарас Кучма у спілкуванні з журналістами пообіцяв прибрати сміття з вулиць до католицького Різдва та Нового року. Але поки місто місцями все ще являє собою жалюгідне видовище.