Шини завдають більше шкоди, ніж користі

Французька влада визнала невдалим експеримент по створенню штучного рифа зі старих шин.

Водолази з минулого тижня розбирають і поступово піднімають на поверхню тисячі старих покришок, затоплених у Середземному морі в 80-е роки. Про це пише Бі-бі-сі.

Згорнути програму довелося після того, як з'ясувалося, що шини завдають більше шкоди, ніж користі, розкладаючись і забруднюючи навколишнє середовище.

Відео дня

У 1980-ті роки місцева влада вирішила затопити 25 тисяч старих шин приблизно в 500 метрах від узбережжя між Каннами і містом Антіб на французькій Рив'єрі. Пізніше в район затоплення підкидали все нові покришки.

Експеримент ставив перед собою дві мети - позбутися від старого мотлоху і створити нове середовище існування для морської флори і фауни.

Читайте такожВеликий бар'єрний риф не раз відроджувався після масової загибелі коралів - вчені

Але виявилося, що риби та інші морські мешканці уникають місця, де були затоплені шини, так як відчувають присутність безлічі токсичних хімічних речовин.

Голова місцевої риболовецької асоціації Дені Женовез сказав, що деякі риби іноді підпливають до затоплених шин, але ніхто з них в цьому штучному рифі не влаштувався.

На знищення шинного рифу потрібно більше мільйона євро. Фінансує операцію шиновиробник Michelin, а також міністерство фінансів Франції.

Водолазам допомагає корабель з великим краном на борту.

У 2005 році вчені виявили, що з шин у воду просочуються безліч шкідливих речовин, в тому числі і важкі метали, що представляє небезпеку як для риб, так і для людей.

У 2015 році місцева влада заявила журналістам, що шини "абсолютно інертні" і не представляють ніякої небезпеки.

Але дослідники також виявили, що піраміди з шин можуть розвалюватися, що також шкідливо для навколишнього морського середовища проживання.

До 2015 року з моря в цьому районі були витягнуті 25 тисяч шин. Ще 10 тисяч будуть підняті на поверхню протягом найближчих місяців.