Жителі України щодня викидають 20 млн пляшок з-під води і напоїв \ Фото УНІАН

Використану пластикову пляшку можна легко перетворити в одяг, взуття, будматеріали. Виробництво нових товарів з переробленої ПЕТ-тари - світовий тренд, але долучитися до нього українці поки не поспішають.

Читайте такожСміття поза законом: чому в Україні відходи не перетворилися на доходи

Про це йдеться у матеріалі журналу "Новое время". ПЕТ – це харчовий пластик, поліетилентерефталат. Чотири звичайні пляшки з-під мінералки в «наступному житті» могли б стати спортивною футболкою хорошої якості. А з пари перероблених дволітрових ПЕТ-упаковок можна зробити дитячу іграшку», – розповідає Олександр Гончаренко, заступник директора з інженерного забезпечення підприємства «ЭкоВтор». Пластикова тара – один з найпопулярніших видів відходів. Жителі України щодня викидають 20 млн пляшок з-під води і напоїв, навіть не замислюючись про те, що це цінна вторсировина, яку можна переробити нескінченну кількість разів.

Відео дня

Використавши одноразову тару, багато хто відправляє її у відро для сміття, на звалище, залишає в лісі чи на узбіччі. Перш, ніж пластик повністю розпадеться в землі, пройде не менше 400 років. Причому продукти розпаду ПЕТ – стирол, формальдегід, діоксин – отруюють грунт, воду і повітря.

Зараз в Україні працюють близько 2000 підприємств з переробки ПЕТ. Завод «Еко-Втор» у Фастові – один з найбільших. Інвесторами виступили підприємці з Китаю, вклавши у відкриття виробництва $10 млн. «Ми обрали Україну для будівництва заводу з переробки ПЕТ в 2012 році, тому що побачили багато сировини, лежачої на звалищах і просто на узбіччях доріг. На жаль, в Україні немає великих мереж збору та сортування сміття, не розвинута культура переробки відходів. Проте все це сміття можна переробити», – говорить Хе Шенгень, член правління «Китайської торгової Асоціації». Завод випускає поліефірне штапельне волокно. На вигляд воно нічим не відрізняється від волокна, з якого зроблений наш одяг. Поліефірне волокно добре зберігає тепло. Його використовують для виготовлення утеплювачів, наповнювачів для антиалергенних подушок, курток, м'яких іграшок.

Між тим, незважаючи на те, що в Україні вистачає «свого» використаного пластику, жителі країни воліють складувати його на сміттєвих полігонах, а не віддавати на переробку. Тому частину сировини підприємство поки ще змушене закуповувати за кордоном. До речі, за кілограм сміття з харчового пластику (а це приблизно 30-50 шт ПЕТ-пляшок) можна отримати від 7,5 грн і вище.

"Це турбота про екологію у планетарному масштабі. Не можна допустити, щоб шкідливі речовини з пластику потрапляли в грунт, тому що земля стає непридатною для сільського господарства. Однак можна врятувати планету від надмірного забруднення, використовуючи ПЕТ повторно. Це наша місія і відповідальність перед нащадками», – заявляє Хе Шенгень.

Повну версію матеріалу читайте в новому номері журналу "Новое время" за 20 вересня 2018 року.