REUTERS

Великі шматки, що дрейфують біля узбережжя островів і континентів, у великих океанічних течіях подрібнюються на мікрофрагменти, які потім поширюються по всьому океану. Результати дослідження представлено в журналі PLoS One, повідомляє Lenta.ru.

Точний підрахунок ваги і концентрації пластмаси в морях практично неможливий через дефіцит вихідних даних. Тому вчені узагальнили інформацію, зібрану в ході 24 експедицій, які пройшли за шість років у всіх основних течіях субтропіків. Мікроскопічні фрагменти дослідники збирали за допомогою сіток, а великі шматки фотографували.

Читайте такожСША створюють найбільший у світі морський заповідник

Відео дня

Згідно розробленої вченими статистичної моделі розподілу речовин, у світовому океані знаходиться як мінімум 5,25 трильйона частинок пластмаси, які важать близько 269 тисяч тонн. У прибережних водах переважають великі шматки, а у відкритому океані - мікрофрагменти. Вчені припустили, що океанічні течії працюють як дробарки, перемелюючи  пластмасу, що накопичується в них, - після чого дрібні шматки поширюються по всій поверхні, добираючись навіть до найвіддаленіших циркумполярних районів.