lajulah.com

Київрада затвердила проект, яким обмежить використання поліетиленових пакетів у магазинах.

Читайте такожБрюссель з 1 вересня запровадив заборону на одноразові пластикові пакети

В проекті зазначається, що в якості альтернативи пропонується використовувати паперові пакети, повідомили у прес-службі Київради. "Відповідно до проекту рішення, Київрада рекомендуватиме суб'єктам господарювання сфери торгівлі і послуг пропонувати покупцям альтернативу одноразовим поліетиленовим пакетам. Це можуть бути біологічні полімерні чи паперові пакети, багаторазові торбини тощо", - повідомили у прес-службі відомства.

Відео дня

Там нагадали, що в багатьох країнах вже ухвалені або розробляються законодавчі акти, які забороняють використовувати полімери. Натомість споживачам пропонують паперові пакети, які повністю безпечні для людини. У Франції на законодавчому рівні повністю відмовилися від поліетилену - магазинам дали тримісячну відстрочку, аби закупити паперові пакети та полотняні сумки.

"У масштабах ЄС щороку в сміттєвому відрі виявляють 8 млрд пакетів. В середньому громадянин ЄС використовує близько 200 поліетиленових пакетів в рік, як правило, тільки один раз. Багато з цих пакетів пізніше виявляються в світовому океані з катастрофічними наслідками для морської фауни, оскільки поліетилен практично не розкладається і не перетравлюється. Крім того, вони збираються течіями в величезні "сміттєві плями" площею в кілька сотень тисяч квадратних кілометрів", - розповів автор проекту Костянтин Яловий.

Він запропонував на державному рівні заборонити використання та продаж поліетиленових пакетів. Тому рішення Київради, якщо його підтримають депутати, матиме рекомендаційний характер.