Фото УНИАН

У 200 українських школах встановлять компостери для переробки харчових відходів. Як повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства освіти і науки (МОН), сьогодні МОН та Міністерство екології та природних ресурсів починають збір заявок від українських шкіл для участі в екологічно-освітньому проекті «Компола».

Читайте такожЗа рік люди викидають у смітник їжі на $400 млрд

У 200 закладах, які відберуть за результатами конкурсу, встановлять компостери для переробки харчових відходів, в яких утилізуватимуть залишки їжі та інші побічні продукти зі шкільних їдалень. Збір заявок триватиме до 24 квітня 2018 року. Оголошення переможців відбудеться на початку травня 2018 року.

Відео дня

Основна мета проекту – дати додатковий поштовх та ресурс українським школам для розвитку екологічної грамотності учнів, допомогти школярам отримати практичні навички, а не суто теоретичну інформацію щодовідповідального споживання.

Школи відбиратимуть лише за двома критеріями: мотивація, яку буде продемонстровано в креативному завданні, та відповідність технічним вимогам.

Усі школи, що візьмуть участь у проекті, пройдуть навчально-практичний семінар та отримають інформаційні матеріали про компостування.

Проект «Компола» був започаткований київськими школярами Нікітою Шульгою та Софією-Христиною Борисюк. Після цього ідею підтримали міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак та міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Зараз проект вже успішно реалізований в 32 навчальних закладах у різних регіонах України.

«Органічні відходи досі становлять значний відсоток обсягу українських сміттєзвалищ. У світі вже давно та ефективно працює система їх перетворення на органічне добриво – компост. Це доступний і маловитратний механізм. Було б правильно, якщо компостери були б встановлені в усіх школах і перетворювали відходи їдалень на органічні відходи», – зазначив Семерак.