Людство потребує серйозного поглиблення своїх знань про океани / Фото noaa.gov

Протягом найближчого десятиліття кількість пластику в морях і океанах може збільшитися втричі, якщо не вжити рішучих заходів.

Про це йдеться в доповіді організації Foresight для британського уряду, передає Бі-Бі-Сі.

Пластикове сміття - лише одна з проблем, що загрожують світового океану, що поряд з підвищенням морського рівня, температури води та забрудненням водного середовища.

Відео дня

Разом із тим, у звіті "Майбутнє світового океану", підготовленому за завданням уряду Великої Британії, йдеться про можливості отримання прибутку від "океанської економіки".

За прогнозами, доходи у цій сфері зростуть удвічі й досягнуть 2 трильйонів фунтів до 2030 року.

Автори дослідження наполягають на тому, що людство потребує серйозного поглиблення своїх знань про океани. На їхню думку, місія до "планети Океан" не менш важлива, ніж експедиції на Місяць і Марс.

Звіти Foresight створюються експертами для того, щоб у загальних рисах познайомити міністрів уряду з ситуацією у тій чи іншій сфері та надати коротко - і середньостроковий прогноз. Даний звіт адресований чиновникам чотирьох різних міністерств. Його автори вважають за необхідне об'єднання зусиль кількох відомств у рамках загальної політики освоєння і охорони океану.

Читайте такожДайвер показав на відео "пластикове море", що плаває біля берегів Балі замість морських мешканців

Один із авторів доповіді, професор Едвард Хілл з Британського національного океанографічного центру, сказав в інтерв'ю Бі-бі-сі: "Океан критично важливий для майбутнього нашої економіки. Дев'ять мільярдів людей мають потребу в ньому, як у джерелі продовольства. А нам так мало відомо про його нинішній стан".

"Ми витрачаємо величезні гроші на дослідження космосу, виявляємо небувалий ентузіазм, організовуючи космічні експедиції, при тому, що ми досліджуємо мертвий простір. А океан наповнений життям. Нам необхідна експедиція до "планети Океан", - говорить професор Хілл.

Інший дослідник - провідний вчений департаменту охорони навколишнього середовища британського уряду Іен Бойд - погоджується: "З океаном справи йдуть, як у приказці - "з очей геть, із серця геть".

"Це безперервний процес - нові відкриття тягнуть за собою необхідність нових досліджень, і ми - науковці не завжди за цим процесом встигаємо. Я підозрюю, що і законодавство в цьому питанні відстає", - розповів він Бі-бі-сі.

Експерт каже, що морські вітрогенератори, нафтові платформи і об'єкти видобутку різних копалин з'являються тут і там у малодосліджених областях океану. "Вчені повинні потрапити туди раніше бізнесменів, або, принаймні, разом із ними, щоб забезпечити належний контроль за діяльністю компаній".

У доповіді відзначаються багато проблем, у тому числі висловлюється стурбованість з приводу пластикового сміття, обсяги якого в океані, за прогнозами, будуть зростати в період між 2015 і 2025 роками.

Документ також підкреслює різноманіття загроз, яких зазнає океан: тут і пестициди в стічних водах, і добрива з ферм, і промислові токсини, і відходи фармацевтичних виробництв.

Автори підкреслюють, що якщо урядам вдасться знайти шляхи порятунку біологічного різноманіття океану, вони можуть отримати численні вигоди від його освоєння, в тому числі нові сировинні ресурси, або навіть ліки від раку.

Згідно з прогнозами авторів дослідження, галузями "океанської економіки", що  найбільш динамічно розвиваються, стануть використання енергії морського вітру, розведення та вирощування різних аквакультур (риб, водоростей та ін) і переробка риби. Очікується також збільшення обсягів промислового лову риби.

Цей останній пункт особливо турбує Рейчел Джонс - океанолога Лондонського зоопарку. У бесіді з кореспондентом Бі-бі-сі вона ділиться своїми сумнівами: "Враховуючи, що вже зараз 90% всієї видобутку риби знаходиться на рівні лімітів, встановлених біологами, або навіть перевищує їх - абсолютно незрозуміло, про яке збільшення обсягу риболовного промислу може йти мова".