Замість скупчень риби, медуз і інших мешканців моря плаває сміття / скріншот Guardian News/YouTube

Британський дайвер показав, на що перетворюються води Індійського океану з вини людини. В акваторії Балі вже більше пластикового сміття, ніж морських мешканців.

Відео, зняте дайвером Річем Хорнером (Rich Horner) біля берегів острова Нуса Пеніда, свідчить про незворотну екологічну катастрофу, повідомляє National Geographic.

Читайте такожУ Тихому океані виявлено ще одне гігантське скупчення пластику

З органіки там лише невелика кількість гілок і листя, а в основному дайвера оточують пакети, соломинки, пляшки, склянки й фрагменти різних виробів, виготовлених із пластику. Прямо на очах він "склеюється" у величезну пляму, яка потім продовжить свій шлях Світовим океаном.

Проблема пластику стоїть на Балі вже давно й гостро. У грудні на пляжі Кута навіть були встановлені таблички, в яких місцева влада приносили вибачення туристам за гори сміття. Тоді на Куті та сусідніх пляжах щодня з'являлося по 50 тонн неорганічних відходів, які з острова Ява сюди приніс сезонний вітер. Між тим екологічні організації Балі здатні прибирати не більше 5 тонн сміття на добу.

Відео: Guardian News

Крім вітру, існують інші шляхи потрапляння пластику в океан. Найчастіше він змивається із зливових стоків прибережних населених пунктів і річок. Свою лепту вносять і люди, що залишають сміття на природі.

При цьому навколишньому середовищу завдається непоправної шкоди: відходи закривають доступ підводної флори і фауни до світла, що призводить до їх захворювань. А в довгостроковій перспективі пластик потрапляє в харчовий ланцюг і може опинитися в організмах людей і тварин у будь-якій точці планети.