У Данії громадяни масово добровільно сортують сміття. При цьому роблять це вони без жодного примусу, а з екологічних міркувань, хоча все ж інколи й заробляють на цьому кошти.

Як йдеться в сюжеті ТСН, загальна площа сміттєзвалищ в Україні, за оцінками експертів, дорівнює площі Данії. А от у цій скандинавській країні без діла лежить лише 5% непотребу. Решту переробляють або спалюють. Допомагають у цьому прості данці - своє сміття вони ретельно сортують та самостійно вивозять на спеціальні майданчики.

Читайте такожТариф для населення на вивезення сміття пропонують підвищити у 2-2,6 разаЖурналісти на прикладі однієї данської родини показали, як саме працює ця система. Так, сім'я Хансенів має у своєму будинку спеціальну кімнату, де вони сортурують сміття: тут окремі мішки для картону; сміття, придатного для спалення; газети на переробку; скло; пластик; старий одяг; відерце для батареек.

На кухні родина має невелике відро для сміття, але воно лише для залишків їжі та речей, які не можна спалювати. Ці відходи вони викидають у бак біля дому, за яким раз на тиждень приїздить сміттяр. Решту ж сміття вони вивозять самостійно на спеціальний сортувальний майданчик.

На самій сортувальній станцій для кожного виду сміття окремий контейнер - разом їх більше десятка.

Слід зазначити, що сортування відходів у Данії добровільне і жодних штрафів за те, що хтось цього не робить, немає. Однак більшість населення без примусу і контролю сортує своє сміття.

Читайте такожЖурналісти висміяли, як Кабмін виконує закон про сортування сміття у своєму туалеті (фото)Мешканці країни кажуть, що для них це не правило, а волонтерство. А тому вони сортують сміття, бо піклуються про довкілля, а не тому, що їм хтось наказав. Привчають до такого і своїх дітей.

Функціонує система завдяки податкам та приватним інвестиціям, однак трохи підзаробити можуть і прості данці. Наприклад, якщо поміщати пляшки у спеціальні контейнери в супермаркетах - можна отримати якісь гроші, які за бажання можна переказати на благочинність або ж забрати собі.

Як відомо, з 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України "Про відходи", до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році. Втім, на жаль, схоже, в Україні досі не створені належні умови для сортування сміття, а тому українці здебільшого ігнорують цю норму.