Щорічний приплід - 10-12 тварин / фото lisportal.org.ua

В одному з лісгоспів Житомирщини розводять плямистих оленів.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, один з державних лісгоспів області  витрачає щороку майже 400 тис. грн  на утримання вольєрів, де розводять плямистого оленя.

Так, витрати  на ведення мисливського господарства минулого року на підприємстві склали 1 млн 855 тис. грн, тоді як  прибутку від цього напрямку діяльності  фактично немає.

Відео дня

"Проте ми на це не зважаємо,  бо  значно важливіше знати і бачити, що в наших лісах є звірина, яка тут гарно себе почуває. Окрім того, сам вольєр був створений нашими старшими колегами та наставниками понад 30 років тому з благородною метою: розводити плямистого оленя та випускати його в угіддя. Тому для нас це - справа честі. За роки свого існування цей вольєр став візитівкою Баранівщини, куди їдуть на екскурсії і дорослі і діти, а також гості нашого району. А олені з нашого вольєра нині розселилися не лише в  поліських лісах, а й на території  всієї України",- зазначають у лісгоспі.

Читайте такожВ Одеському зоопарку народилося оленятко рідкісних китайських мунтжаків

Сьогодні у вольєрі площею 56 гектарів утримується 36 голів цих гордих тварин. Щорічний приплід складає 10-12 голів.

"Молодняк досить важко переносить нашу зиму, особливо сніжну. Олень - досить мирна та обережна тварина. У вольєрі доглядачі щодня їх підгодовують. Проте ми намагаємося, щоб тварини не надто звикали до людей, аби потім, коли їх випустять в угіддя, вони не стали легкою здобиччю для браконьєрів",- каже мисливствознавець.

Особливо гарні ці тварини в літню пору, коли колір їх шерсті стає яскраво-рудим з жовтуватими плямами.

Благородних та плямистих оленів на Житомирщину до  лісів  Баранівського району було завезено ще в 1985 році із Асканії Нової. Саме тоді на території  лісництва було виділено ділянку лісу площею 1,5 га для тимчасового утримання 10-15 голів. Одночасно було відведено ділянку лісу площею 38 га для побудови вольєра та утримання диких мисливських тварин у напіввільних умовах.

"Молодняк, завезений з Херсонських степів, на Житомирщині  почувався не зовсім комфортно через  переміни клімату, кліща, тощо. Тому й було вирішено  розводити плямистого  оленя,  а існуюче стадо  благородних оленів випустили з вольєрів у вільні угіддя, де вони успішно акліматизувалися і прижилися", - зазначають фахівці.

Як повідомляв УНІАН, на Івано-Франківщині екологи працюють над відновленням популяції оленів.